diumenge, 8 de gener del 2012

Homo sapiens - La conquista perfecta - 02 - Neandertal

Ahir vaig estar mirant aquest documental de poc més de 40 minuts del qual no en tenia notícia.
El capítol que vaig veure tracta, com es pot endevinar, de l'extinció neandertal. Però com que porta un 02 he deduït que també hi deu haver un 01 i probablement un 03, 04, etc.

Per mirar-lo, feu clic aquí.



El documental està emplaçat a França a l'època del paleolític superior, i aquest cop sí que hi apareixen cavernícoles. Hi surt l'antropòleg John Shea i troços d'un altre documental de la BBC de l'any 2001 (han hagut de reduir el pressupost?) protagonitzat pel Frankenstein neandertal.

John Shea ens ensenya els Dos Tipus de llances: les dels neandertals, preparades per caçar amb les preses molt aprop, i les dels moderns, preparades per ser llançades a distància. Aquesta dicotomia, la d'uns neandertals forçuts i agressius, i la d'uns humans moderns prudents i més aviat escanyolits, es mantindrà durant tot el documental.

Aquest cop la princeseta és una afro-americana amb cos de model que es passeja davant de la càmera com si es tractés d'una passarel·la: aviso que no hi ha escena de sexe, però sí molta violència: cansats del cavemen sex, aquest cop els guionistes han optat per la cavemen war: neandertals que apareixen per sorpresa en un bosc espès i assassinen sense miraments els homenets foscos i prims tot emetent crits i grunys godzillans, i aquests últims que en veure que els "monstres" se'ls estan carregant a tots, decideixen unir forces per posar en pràctica les seves meravelloses llances que maten a distància.

Així, la victòria dels sàpiens és perquè tenen aquestes llances tant bones, que han adquirit mitjançant l'intercanvi de coneixements entre diferents grups, la necessitat de cooperar, l'efectivitat de la comunicació versus el mutisme neandertal, etcètera.



[que consti que el títol no m'agrada GENS] És recomanable de mirar perquè veure llances reconstruïdes per un antropòleg de prestigi com és John Shea resulta instructiu, però si no us agrada la violència ni els neandertals-godzilla, quedeu-vos amb l'accent mexicà d'aquells caçadors-recol·lectors aurinyacians (no es broma!) i les Venus paleolítiques.

4 comentaris:

  1. Sembla que només són 2 capítols:
    http://www.bbc.co.uk/programmes/b0126998/episodes/guide

    ResponElimina
  2. Bé, què hi farem, s'ha de saber veure el cantó positiu de les coses: a mi els documentals d'homes prehistòrics m'encanten, però els d'aquesta saga segueixen una línia massa "sanguinaria": amb dos ja n'he tingut prou (i de sobres!).

    ResponElimina
  3. Avui al migdia han fet per la 2 el primer documental, potser d'aqui uns dies apareixerà a la xarxa amb millor qualitat que el capítol dels neandertals

    ResponElimina
  4. "Avui al migdia han fet per la 2 el primer documental, potser d'aqui uns dies apareixerà a la xarxa amb millor qualitat que el capítol dels neandertals "

    El pots mirar al YouTube, mentrestant (està penjat i se sent i es veu força bé). És cert que si no tens una banda molt ampla et pots tirar tranquilament 3 hores perquè es carregui, però compensa que no hi hagi publicitat.

    És aquesta direcció:

    http://www.youtube.com/watch?v=Fc2vg5_zQa4

    ResponElimina