dimarts, 24 de gener de 2012

El neandertal tonto ¡qué timo!

Crec que aquest és el millor títol per encetar un post que tractarà de simbolisme. Neandertal, evidentment.

Que els neandertals fa 40.000 anys pintaven petxines ja ho sabíem. Que fa uns 40.000 anys feien servir pintures, penjolls, i possiblement plomes per quedar més sexys, també. I que més d'un qüestionava la suposada inventiva neandertal en aquest aspecte tant "nostre" atribuint-ho tot a contactes amb humans moderns -ja fos per aculturació forçada o fins i tot robartori- també.Si és per les dates, em sembla que els defensors del neandertal "tonto" s'hauran de replantejar el seu plantejament, perquè avui ens n'hem assabentat d'una notícia d'aquelles que marquen un abans i un després: fa entre 200.000 i 250.000 anys com a mínim, uns neandertals holandesos (més aviat heidelbergensis holandesos) van deixar evidències de pigments amb més que possibles finalitats "simbòliques".

La presència d'òxid fèrric al jaciment Maastricht-Belvédère sembla que testifica l'ús d'ocre vermell per part d'aquells humans, tot i que els autors han recomanat "prudència".

Els anàlisis fets al laboratori han revelat que l'òxid fèrric prové de l'hematita, un mineral que no es troba al lloc del jaciment, i que per tant, va haver de ser transportat des d'un altre indret, a desenes de quilòmetres, i un cop al jaciment (potser millor dir campament?), el van processar com qui fa all i oli per obtenir-ne l'ocre vermell.

L'hematita és el mineral imprescindible per fabricar l'ocre vermell, que actualment utilitzen societats caçadores-recol·lectores amb diferents finalitats: des de les purament estètiques, a medicinals i fins i tot com a repel·lent pels mosquits. El cert és que no sabrem mai quines utilitats van donar aquells neandertals a l'ocre vermell, però ens les podem imaginar.Fonts:

http://www.pnas.org/content/early/2012/01/17/1112261109.full.pdf
http://prehistorialdia.blogspot.com/2012/01/las-poblaciones-del-pleistoceno-medio.html#more

4 comentaris:

 1. Creía q había publicado otro post millan!jejeje.

  Es q está claro, no se por qué tanta prudencia con los neandertales.

  No están aqui, y eran muy inteligentes, eso es lo fascinante y triste a la vez.

  ResponElimina
 2. Hola David!

  Es cierto que sus culturas estan extintas, pero para consolarnos siempre podemos pensar en el 2,5% (a efectos prácticos, habría más de 50 millones de neandertales, genéticamente hablando, así que no están extintos, más bien lo contrario!).

  Claro que cosas más inmateriales como sus creencias nunca volveran. Pero lo mismo con otros grupos de cazadores recolectores, incluso del neolítico o de hace pocos siglos.

  Así que: larga vida al neandertal!

  ResponElimina
 3. Seguramente trate este tema la semana que viene en el blog, aunque tb. tengo otro que me parece bastante interesante... ya veré :)
  Simplemente anotar que, cómo dicen los autores, no hay porqué pensar en que se trata de un comportamiento simbólico, en el sentido de usar los pigmentos para expresar conceptos abstractos, artísticos o mágico religiosos. Pero, dando la vuelta al argumento, si realmente no hay otra explicación para las "gotas" que la que dan en el artículo, desde luego se ha documentado un comportamiento muy complejo , que forma parte de procesos muy complejos, con multiples implicaciones (transporte de materiales a grandes distancias, previsión de las necesidades y planificación de las actividades, integración de diferentes procesos de trabajo -caza, piel, lítica, ocre, etc-. Y ESO no tiene sentido si no se explica en el marco de una sociedad con amplias capacidades de comunicación, planificación y organización.

  ResponElimina
 4. "Seguramente trate este tema la semana que viene en el blog, aunque tb. tengo otro que me parece bastante interesante... ya veré :)"

  En cas de dubte, comenta'ls tots dos :))

  "Y ESO no tiene sentido si no se explica en el marco de una sociedad con amplias capacidades de comunicación, planificación y organización."

  Hi estic d'acord, a més que ja se n'han trobat exemples a Múrcia de la necessitat de certs neandertals de fer uns quants quilòmetres per anar a buscar unes petxines. Sembla mentida el que ens pot fer ballar el cap, unes simples taquetes vermelles que tenen més de 250.000 anys!

  ResponElimina