dilluns, 9 de gener de 2012

Homo Sapiens La Conquista Perfecta 01 - Homo Erectus

Continuem amb la saga de "La Conquista Perfecta": aquest primer capítol està emplaçat a la Índia fa 74.000 anys. En aquest temps, els primers grups d'humans moderns ja havien abandonat l'Àfrica i van començar a expandir-se ràpidament en direcció a Austràlia, passant abans pel mític continent que és la Índia.

El podeu mirar fent clic aquíAllà sembla que també hi vivien arcaics -fossin erectus o alguna cosa que s'hi assemblava- i tot indica que l'erupció del Toba, aquell volcà tant famós del qual tothom en parla, encara va posar les coses més negres -literalment- als nostres protagonistes.

Malgrat que aquest documental no es mogui de la Índia, el cert és que el que va passar allà fa 74.000 anys ens afecta a tots: als neandertals, als erectus, als asiàtics, africans, europeus, australians i americans, perquè l'erupció d'aquest volcà va posar les coses molt difícils als nostres avantpassats, pel que sembla. A més a més, la Índia ha demostrat ser repetidament un punt clau des d'on van sortir múltiples rutes que van colonitzar la resta del planeta.

Els protagonistes són una família de 4 africans i un grup d'erectus que la cosa més suau i agradable que se'n pot dir és que són repulsius: els del documental els pinten com uns ferotges carnissers assedegats de sang sense escrúpols ni pràcticament cap rastre d'humanitat -si no fos pel desdentat de Dmanisi, que els treu unes quantes castanyes del foc- que parlotegen un llenguatge repetitiu i tenen 1/3 menys de volum cerebral, amb les conseqüències que ja us podeu imaginar que això comporta.

No havent acabat amb els erectus repulsius, diré a més a més que al documental es diu que feia 2 milions d'anys que tenien la mateixa tecnologia -no eren capaços d'innovar ni a cops de pedra- i eren uns assassins perillosos i altament territorials: tant bon punt algun desconegut s'acostava al seu territori, el massacraven sense pietat colpejant-li el crani amb una pedrota gegant i després se'l menjaven cru. En definitiva: no és un bon documental per tots els fans dels erectes.Aquí la supervivència dels africans vindrà donada no només per pel seu terç més de matèria gris, sinó també per la fona: és una arma que no veig des dels temps del Clan de l'Os Cavernari, la pel·lícula del llibre de la nostra estimada Auel: es tracta d'una peça de roba unida a uns tirants, on s'hi inserta una pedra. El tirador fa girar els tirants amb la pedra enganxada a la roba fins que la deixa anar dirigida contra un blanc: el resultat podrien ser ferides mortals si colpejaven el crani, i a més a més es podia llençar a distància. No cal ni que digui que els erectus d'això no en tenien.

Resumint: el documental aporta informació d'interès en l'evolució humana, i s'agreix que intenti ser realista en la recreació dels personatges i escenaris, però hi ha certes coses que sobraven: allò de l'actuació de la "selecció" natural "extrema" en l'evolució del cervell dels "sàpiens" que els va ajudar a guanyar "la dura batalla per colonitzar el planeta" s'ho podien haver estalviat.

3 comentaris:

 1. Está bien. Tiene algunas cosas que dices "cómo patinan!" o "es muy discutible" pero en general es bastante bueno. Hay un capítulo 2, que imagino que irá de neandertales.

  ResponElimina
 2. A mi también me ha gustado en general, pero creo que hay algunas cosas que hay que empezar a cambiar, sobre todo ese complejo de superioridad extremo del homo sapiens;como bien se reflexciona al final, hay que ser más humildes y respetuosos con otros seres humanos extintos.

  No estoy de acuerdo en que los erectus no tenían capacidad de previsión, para nada; es la especie que más éxito ha tenido hasta ahora, por lo que no creo que hubiera tanta diferencia con los sapiens como la pinta el documental.

  Seguro que se darían situaciones como las que narra el documental, pero quizás también habría otras situaciones distintas, en las que los erectus algo bueno podrían haber aportado a los sapiens.

  Ahora a ver si puedo ver la segunda parte!!

  Un saludo!!

  ResponElimina
 3. Hola Maju!

  "Hay un capítulo 2, que imagino que irá de neandertales. "

  Lo he comentado en el post de abajo, lo encontrarás facilmente. Pero es más de lo mismo: matanzas, violencia... los neandertales apenas aparecen y no quedan muy bien retratados que digamos.

  Hola David!

  "pero creo que hay algunas cosas que hay que empezar a cambiar, sobre todo ese complejo de superioridad extremo del homo sapiens;como bien se reflexciona al final, hay que ser más humildes y respetuosos con otros seres humanos extintos."

  Desgraciadamente hay cosas que nunca cambian. Y ya me dirás qué espíritu de colonización tenían aquellos pequeños grupos de africanos medio muertos de hambre que atravesaban el desierto, si no sabían ni de donde venían ni dónde estaban.

  "No estoy de acuerdo en que los erectus no tenían capacidad de previsión, para nada; es la especie que más éxito ha tenido hasta ahora, por lo que no creo que hubiera tanta diferencia con los sapiens como la pinta el documental."

  Desde luego no eran los "brutos" asesinos que aparecen en el documental. Claro que habían enfrentamientos entre grupos distintos, pero eso de atacar y asesinar al primero que pasa por delante que no es "del grupo" lo encuentro un poco fuerte. Al fin y al cabo el documental tiene aires de película de acción, y de esta manera queda más "guay" para los palomiteros.

  "Seguro que se darían situaciones como las que narra el documental, pero quizás también habría otras situaciones distintas, en las que los erectus algo bueno podrían haber aportado a los sapiens."

  Por supuesto. De algún lugar tuvo que llegar ese 7% que llevan los melanesios.


  Saludos!!

  ResponElimina