dimarts, 13 de setembre del 2011

Hi va haver múltiples encreuaments amb els neandertals?

Un any i mig després, gairebé no en sabem res d'aquest 2% que ens van llegar els neandertals a tots els no-africans. Sí, a tots els no-africans i a alguns africans també, no només als europeus i asiàtics occidentals, tal com seria d'esperar, si tenim en compte que els neandertals no habitaven més enllà d'Àsia central, que ja era territori dels seus cosins denisovans.



Aquesta petita discrepància amb el registre fòssil, és a dir, que un francès, un xinès i un papua-nova-guineà siguin igual de neandertals, va ser interpretada pels autors de l'esborrany del genoma (Green i Paabo, entre d'altres) com que hi va haver un únic episodi d'encreaument a l'orient mitjà.

I és clar, d'acord amb les dades de què disposem, aquest és el model més plausible. O potser no? Realment és plausible que els sàpiens fessin l'amor amb els neandertals d'orient mitjà i la guerra amb els d'Europa i Àsia central? No seria més raonable que hi hagués hagut una mica de tot a tot arreu?

Això és precisament el que pensen Currat i Excoffier, que han dissenyat un nou model per explicar el 2%. Segons ells, el que cal tenir en compte és que les barreres interespecífiques entre neandertals i moderns eren molt fortes: potser no s'atreien físicament perquè eren massa diferents o bé els híbrids ben poques vegades tenien èxit reproductiu. Malgrat tot, els encreuaments haurien tingut lloc diferents vegades a diferents llocs del domini neandertal, que com sabem, també s'extenia fins a l'Àsia central; amb això quedaria explicat per què els asiàtics de l'est també van incorporar el seu %.



Per comprovar si aquest model és el bo, només cal veure si els gens neandertals d'un francès i d'un xinès coincideixen; i això és precisament el que va estudiar en Hawks fa relativament poc arribant a la conclusió que no, no coincideixen gens, però ell no creia pas que hi haguessin hagut diferents episodis d'encreuament a diferents llocs.

Molt bé doncs, suposant que el model d'en Currat i Excoffier sigui el bo, caldria respondre uns quants interrogants:

- Per què TOTS els no-africans (no només els asiàtics i europeus) porten ADN neandertal? Com hi va arribar, aquest ADN, fins a Austràlia?
-Si hi haguessin hagut diferents episodis, no esperaríem trobar diferències de % entre diferents poblacions, sent aquest % més alt en aquells llocs on la coexistència va ser més prolongada, com ara l'orient mitjà?
-Per què els percentatges són tant similars entre diferents poblacions? No hauriem d'esperar més variació, si cada població va tenir la seva història amb els neander?



Segurament aquestes preguntes trobaran resposta d'aquí poc, quan es comparin més poblacions amb el genoma neandertal.



FONT:

http://www.pnas.org/content/early/2011/09/02/1107450108.abstract

2 comentaris:

  1. Lo que dijo Hawks en Marzo es especulativo: sólo podría confirmarse una vez se estudien otros especímenes (se ha hecho pero no el cálculo de Hawks: cómo resulta eso para los papúes, franceses, sardos, japoneses, karitiana...?)

    Incluso si hubiera estructura geográfica esta podría haber sido causada por la propia deriva de los sapiens tras la mezcla. Los chinos y los europeos no tienen los mismos alelos para casi nada (donde haya diversidad intra-eurasiática), o sea que no veo porqué iban a tener los mismos alelos neandertales.

    O sea que lo de la estructura geográfica de momento es un cuento chino. Lo más probable es que fuera un único episodio de mezcla (posiblemente mediado por una subpoblación única, en una de mis especulaciones los de Qahfez y Skhul pero podrían ser otros no conocidos, quizá en Irán).

    ResponElimina
  2. Otro problema con el modelo de Excoffier es que no explica por qué los melanesios también llevan el mismo porcentaje, y los indios (de la India) también, aunque no hubiese demasiados neandertales allí. Siguiendo su modelo, sería esperable que en oriente medio tuvieran el % más elevado, porque es donde la coexistencia duró más milenios.

    También se esperaría encontrar diferencias más marcadas en los % de diferentes poblaciones.

    Bueno, dentro de unos meses ya se verá...

    ResponElimina