dilluns, 5 de setembre de 2011

Hibridacions: descobreixen el neandertal africà

A partir d'ara ningú ja no podrà dir allò de "els africans són els autèntics Homo sapiens, lliures de barreja amb qualsevol arcaic", perquè segons un estudi d'en Wall & Plagnol, centrat en els cromosomes de diversos grups africans, com ara els Khoisan, els Mbuti i els pigmeus Biaka, ha revelat interbreeding amb una espècie homínida arcaica.Aquesta espècie homínida, de la qual no se'n té constància al món real, existeix dins d'un univers paral·lel creat a través de models computacionals molt complicats, segons els quals s'ha arribat a diverses xifres molt cridaneres.


Les xifres

-La mostra ha consistit en 16 pigmeus, 16 mandinka i 9 bosquimans. S'han estudiat 61 regions de l'ADN que no codifiquen per gens. També s'hi han inclòs alguns dogons, mbuti i xhosa.
-Fa 700.000 anys que aquest llinatge arcaic s'hauria separat del dels humans moderns (H. sapiens).
-Aquesta espècie homínida hauria viscut al centre del continent africà, on s'hauria encreuat amb els avantpassats de diversos grups fa només 35.000 anys.
-Fins al 2% de l'ADN dels habitants del centre d'Àfrica provindria d'aquesta espècie arcaica desconeguda.
-Diversos polimorfismes trobats al cromosoma 4 només poden explicar-se per encreuaments amb aquesta espècie homínida, d'acord amb els autors. Aquests polimorfismes són presents en grau variable (3-15%) en diferents poblacions, entre les quals hi trobem: els bosquimans, pigmeus i Mbuti.Benvinguts al club del barret?

Com que l'espècie X és virtual, és a dir, se'n desconeix l'existència, no podrem assegurar del tot que aquest 2% provingui dels arcaics. Tampoc no es pot descartar. El que crida l'atenció, és que malgrat que els HAM haguessin viscut a l'Àfrica durant tota la seva existència, i aquests homínids arcaics aparentment també, només hi hagués hagut sexe fa 35.000 anys. Per què no en fa 90.000 o 150.000? Serà possible que no quedi cap població que se "salvi" de portar ADN arcaic? I, tenint en compte altres treballs dels mateixos autors que donaven xifres molt poc creïbles que han resultat ser falses, quina credibilitat té, aquest? Ens ho podem creure? Quantes hibridacions ens falten per descobrir?FONT:

http://www.elmundo.es/accesible/elmundo/2011/09/05/ciencia/1315231139.html

2 comentaris:

 1. 35,000 años?? Estos están flipando.

  Sin tener la referencia externa, como en le caso de los Neandertales, no se puede pretender que haya ninguna hibridación, puesto que esos polimorfismos (que encima dicen que se encuentran en varias poblaciones - varias?!) pueden ser simplemente efectos fundacionales procedentes de la "cisterna" (pool) genética común y perdidos en otras poblaciones por deriva y efectos de fundación.

  Sólo con una referencia externa se puede asegurar que esto es como dicen los autores.

  A mí me suena a cuento chino.

  ResponElimina
 2. Jajajaj bueno, esto es lo que han dicho (por cierto, no es de Wall y Plagnol, sino de un tal Hammer, pero me suena que los dos ultimos también publicaron un trabajo muy similar recientemente).

  A mi también me cuesta mucho de creer: si esa especie homínida estaba allí desde hace 700.000 años, por qué no se hibridaron antes? Acaso han comparado los genomas de los no-africanos?

  Otros trabajos de supuestas hibridaciones han quedado en la nada, porque sin genoma ni nada por comparar (nadie conoce la existencia de esta especie) es imposible asegurar que no sea un efecto fundacional como tu dices.

  Pero como lo de la hibridación da por mucho (y ya dicen que han detectado más de 100 hibridaciones con arcaicos en el genoma) se trata de ir probando con modelos.

  ResponElimina