dissabte, 17 de setembre del 2011

Iwo Eleru: Un nou jugador al 'qui és qui' de cranis

Iwo Eleru és un nigerià d'entre 6.000 i 12.000 anys d'edat el crani del qual ha atret l'interès d'experts mundials en homínids com és la dra. Harvati. Amb aquesta edat tant allunyada dels poderosos heidelbergensis i descobert en un cementiri també relativament allunyat de la 'banya' des d'on van sortir els moderns i el territori on hi vivien els neandertals/neandertals-hibrids-denisovans/denisovans, Iwo Eleru podria semblar a simple vista de poca rellevància per entendre Com van anar les Coses.



No hi ha res més allunyat de la realitat: si hi ha algun tret que defineixi aquest nigerià, és que precisament queda entremig de tot: entremig dels moderns i els arcaics, entremig d'Àfrica, Àsia i Europa, i entremig d'individus que van viure a anys llum temporalment parlant.

L'equip de la dra. Harvati ha pres mesures dels cranis de jugadors habituals en aquest tipus d'estudis morfològics, que comprenen neandertals, heidelbergensis, erectus, moderns/arcaics africans, moderns/arcaics de l'orient mitjà, europeus i un asiàtic del paleolític superior. I, evidentment, Iwo Eleru.

Els resultats mostren l'existència de dos grans grups que podriem definir segons si l'individu en qüestió tenia el crani com un cogombre, seguint la tendència arcaica, o si pel contrari el tenia més rodonet, com és el cas dels humans actuals:



A l'el·lipse de color vermell, que correspon amb la morfologia de cogombre, hi trobem:
-Neandertals, representats amb les estrelles de color vermell: la Capella, la Quina, Amud 1, etc.
-Erectus, representats amb els quadrats de color marró fosc: Dali.
-Heidelbergensis, representats amb els quadrats de color vermell: Steinheim, Sima de los Huesos, etc.
-LH18, un Tanzanià del pleistocè, representat amb un triangle de color fúcsia.

A l'el·lipse de color negre, que correspon amb el cap rodonet, hi trobem:
-Moderns del paleolític superior europeu, representats amb triangles de color negre: Mladec 1, Cioclovina, etc.
-Humans moderns actuals, representats amb diamants grisos.
-Qafzeh 9, representat amb un triangle de color fúcsia.

I, entremig de les dues el·lipses:
-Humans moderns d'Àfrica i l'orient mitjà del pleistocè amb característiques arcaiques, representats amb triangles roses. Aquí hi trobem entre d'altres, els Qafzeh, Skhul i Jebel Irhoud.
-Zoukhoudian, un xinès del paleolític superior, representat amb un triangle negre.
-Iwo Eleru, representat amb una creu grisa.

Què vol dir això exactament? Moltes coses. Un altre gràfic que potser ajudarà a embolicar la troca una mica més:



Les conclusions dels autors són que hi havia una estructura profunda dins l'Àfrica, i que seria molt interessant estudiar més cranis de l'oest d'aquest continent per aclarir com, on i quan va aparèixer la morfologia moderna. Sincerament no sé què pensar-ne; d'una banda torna a quedar clar que els europeus del paleolític superior eren ben moderns i que els Qafzeh/Skhul/Jebel Irhoud eren un calaix de sastre. Això ja ho sabíem. El que no sabíem és que alguns Qafzeh fossin més moderns que d'altres, i alguns individus que haurien de ser moderns, com ara Iwo Eleru i Zhoukoudian, no ho acaben de ser del tot.


FONT:

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0024024

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada