divendres, 16 de setembre del 2011

L'Ötzi era un G2a4

El genoma de la bèstia dels Alps, també anomenat Ötzi, està sent investigat pels genetistes especialitzats en ADN antic. Amb els seus 5.300 anys que li otorguen el títol de la mòmia més vella del món i la seva dramàtica mort, que podria servir com a trama per fer un film a l'estil "Braveheart" aquell austríac més aviat baixet, però molt fort i ben equipat atrau l'atenció d'una gran quantitat de científics.

El que sabem fins ara és que la bèstia dels Alps probablement tenia els ulls foscos. Sabiem, perquè fa pocs dies un dels genetites que l'està investigant va pronunciar el nom d'Ötzi seguit de les sigles "cromosoma Y, G2a4".



Què vol dir això? Que potser l'Ötzi era un model de robot, com el Mazinger Z? Un androide? No! Aquestes últimes sigles simplement són el nom del llinatge que portava l'Ötzi al seu cromosoma Y. De la mateixa manera que l'ADNmt de la bèstia dels Alps era el K1ö, que no es troba en els europeus actuals, el seu llinatge o haplogrup del cromosoma Y també és força estrany entre els europeus actuals. En unes altres paraules: l'Ötzi va deixar molt pocs descendents.

Què vol dir això exactament? Pels que estan estudiant els canvis demogràfics que va patir Europa durant el neolític, aquest descobriment podria ser de gran importància, perquè fa poc els habitants de Treïlles (sud-est francès) de fa 5.500 anys també van ser estudiats, i resulta que una gran quantitat d'homes portaven haplogrups que comencen per G.

Això contrasta força amb els homes europeus actuals, que llevat d'algunes regions molt concretes, no solen portar haplogrups G al seu cromosoma Y, que són més aviat estranys (<5%) al continent europeu i més típics de l'orient mitjà, sinó que el que més abunda actualment són els que comencen per R, que no trobem entre els homes de fa 5.000 anys, de moment.



Per tant, hi ha dues possibilitats per explicar aquest canvi tant dràstic d'haplogrups masculins: la primera, que els europeus actuals són descendents d'homes del paleolític que ja vivien a Europa fa 5.000 anys, però que no hem estat capaços de trobar, perquè tant l'Ötzi com els habitants de Treïlles serien descendents de grangers arribats des de l'orient mitjà, i que van deixar poca descendència. L'altra possibilitat és que els homes europeus siguin descendents d'homes que van arribar al vell continent fa MENYS de 5.000 anys.

En qualsevol dels dos casos, la cosa és d'allò més interessant ¬¬


FONT:

http://dienekes.blogspot.com/2011/09/otzi-tyrolean-iceman-belonged-to-y.html

4 comentaris:

  1. Em temo que alló de les substitucions d'unes poblacions per unas altres de forànies ha estat d'alló més corrent a la història de la humanitat, i en la major part dels casos no precisament perque els seus homes fossin més sexis.

    ResponElimina
  2. Sempre hi ha hagut moviments poblacionals, però les substitucions totals o gairebé totals d'una població per una altra han estat relativament infreqüents, fins i tot en època moderna, en què la tecnologia era més "eficient" per dur a terme genocidis a gran escala.

    Fa 5.000 anys la població d'Europa ja era força nombrosa, per la qual cosa es fa difícil pensar que aquesta població fos reemplaçada en la pràctica totalitat per una altra que va arribar des d'orient mitjà, si tenim en compte que en aquella època l'armament consistia en poc més que llances i espases.

    ResponElimina
  3. Aqui tens un mapa de la distribució del cromosoma Y
    http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml#G
    És més frequent als Alps encara que sembla que l'origen és a Georgia.

    ResponElimina
  4. Gràcies pels mapes! Ja coneixia el lloc web però veig que l'han actualitzat.

    G té una frequència del 12-15% als Alps. Sembla que molts d'aquests haplogrups es van originar a l'orient mitjà i van arribar fa relativament poc. És un tema on hi ha molta controvèrsia i on els fòssils tenen la última paraula.

    ResponElimina