dijous, 22 d’abril de 2010

SOM NEANDERTALS? Les respostes dels experts.


Després de l'article de la Universitat de Mèxic sobre la barreja entre moderns i homínids més arcaics, alguns experts en l'assumpte ja han començat a opinar sobre aquest estudi tant interessant.
Reconec que em vaig deixar endur pel moment, que és una notícia molt gratificant que encara no he pogut assimilar, però toquem de peus a terra: les coses no són tant simples, l'Out of Africa està molt arrelat i costarà desempallegar-se'n, i tot l'article només s'aguanta en models matemàtics molt complexes i no pas en una comparació directa entre els genomes d'humans moderns i neandertals, que com ja sabem, de moment, han donat negatiu, encara que el desxiframent del genoma neandertal complet podria capgirar la tendència actual, que sembla donar la raó a africanistes excloents i creguts, per més ràbia que ens faci.
Per tant, hem d'anar amb cautela, perquè després ens podríem endur un gran disgust que en el meu cas em faria entrar en una profunda depressió. De moment, hem d'assumir que no hi va haver interbreeding i que aquest estudi ha malinterpretat les dades, per la raó que sigui. Després, si en Pääbo diu el "SÍ", ja ho celebrarem com cal, però de moment CA-CA-CA-CALLLLMAA, molta calma i paciència.
Al seu blog, John Hawks s'ha mostrat un pèl critic amb l'estudi, perquè encara hi ha moltes preguntes per respondre: eren neandertals els homínids arcaics? Llavors, els neandertals eren una espècie diferent, o la mateixa espècie? En cas que hi hagués hagut interbreeding, hi ha poblacions humanes actuals amb un % de gens neandertals més alt que d'altres?

De totes maneres, una frase em va fer somriure: ell creu que el model de l'interbreeding nul i completa substitució (o sigui, el fora d'Àfrica) queda (gairebé) refutat del tot.
L'altre expert és en Lalueza, que va dir unes paraules al Público. La fiabilitat d'aquesta font no sé si és 100% segura, no entenc com és que un genetista com ell fa comentaris en un diari no massa dedicat al terreny científic i orientat a les grans masses, generalment tampoc no massa expertes en aquests temes ni interessades en els neander.
Sigui veritat o fals, crec que estaria bé tenir-ho en compte: Carles Lalueza ha criticat força durament l'estudi. La pega més gran és que encara no tenim el genoma del neandertal seqüenciat del tot, i que per tant, ningú no coneix quina era la diversitat neandertal. És possible que la seva diversitat poblacional fos força diferent del que observem en els humans moderns, i en aquest cas, les conclusions podrien arribar a ser nefastes i invalidarien l'estudi.
Una cosa que m'ha sorprès és que aquest article amb totes les dades no ha aparegut en cap revista científica, sinó que només ha estat presentat en congrés que reuneix els antropòlegs i genetistes famosos arreu del món. O sigui, que no tenim les dades a mà, ni els neandertalòfils del carrer ni genetistes del nivell de Lalueza, i crec que en Hawks tampoc. A què esperen, els autors, per donar-les a conèixer?!? No es pot fer una crítica seria d'un treball científic sense les dades!!

Sap greu, ja ho sé, però no hi podem fer gran cosa, el cert és que tenim relativament poc coneixement del material genètic neandertal i això ens impedeix contestar cap pregunta amb seguretat. No hem de ser excessivament durs amb aquest estudi, però sí prudents.

Ara només hem de resar perquè els de la Central amb en Pääbo en cap no es facin pregar. Si surt que SÍ, festa fins les 8 del matí durant dues setmanes seguides, i si surt que NO, teràpia amb pastilles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada