Gran documental dirigit per Eduard Punset, historiador científic català, i imatge vivent d'en Beakman.
Va ser emès a TV2 dins la sèrie Redes, l'any 2004. El tema central: la parla neandertal. O més ben dit, el cant neandertal. El documental ens presenta una hipòtesi ben pintoresca: que els neander encara no havien dissociat la parla del cant, cosa que va passar molt més tard en l'evolució humana. Per poder comunicar-se eficientment, és d'esperar que els neandertals tinguessin una veu "alta i musical". Uns autèntics cantants d'òpera.
La hipòtesi va ser formulada per en Mithen, l'autor d'un llibre tant polèmic com la seva portada. Punset anirà entrevistant diferents antropòlegs durant tot el documental, però no em pregunteu quins, perquè ara no me'n recordo [és que el vaig mirar fa tant de temps!]. Del que sí que me'n recordo és d'aquest neandertal pescador, situat darrere en Punset i l'antropòleg, mentre li anava fent l'entrevista, i que ens va acompanyar durant bona part del documental:
També hi va sortir el tema de l'art: petxines per fer collarets, flautes, enterraments... En Punset ens explica que "amb homínids més primitius encara no, però amb els neandertals ja comencem a notar els inicis d'una ment simbòlica".
És una pena que no me'n recordi de gairebé res, l'haig de buscar i tornar a mirar, és un documental ben interessant i no es fa gens pesat, encara que a mi això dels neandertals sopranos no m'acaba de convèncer, digui el que digui en Mithen.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada