dimecres, 14 d’abril del 2010
I si els neandertals fóssin part de nosaltres?
La versió actual més acceptada de l'antropologia neandertaliana ens diu que no hi ha cap rastre de gens neandertals a l'ADN dels humans moderns. I sembla que tampoc en els moderns que van viure al paleolític superior. L'anàlisi de l'ADNmt, transmès per via materna i el cromosoma Y per via paterna, d'almenys una desena de neandertals deixa pocs dubtes: fins ara no s'ha trobat cap humà modern portador d'ADNmt ni cromosomes Y neandertals. Hi ha dues possibles explicacions: la primera és que no n'hi ha hagut, ni ara, ni mai, és a dir, que no hi va haver interbreeding, no tenim cap avantpassat neandertal. La segona és que hi va haver interbreeding, però que els llinatges neandertals, per part de pare i de mare, es van extingir completament per diverses causes en un punt indeterminat en el temps, però que molts han situat després de la última glaciació, quan hi va haver un coll d'ampolla. Aquesta segona és la versió multirregionalista. Ells creuen que malgrat tota aquesta evidència en contra, sí que portem gens neandertals. Però, seguint la paradoxa que un tal Fermi va fer en relació als extraterrestres, si portem gens neandertals, on són? El desxiframent del genoma tampoc no ha trobat evidència contundent a favor de l'interbreeding [deixant de banda l'estudi d'en Green (2006), posat en dubte, però que hi tornaré més endavant], és més, de tots els grups humans, els més semblants a ells són els africans, lloc on mai no hi van viure, els neander.
I doncs, on són aquests gens? Hi ha unes quantes propostes de gens que podrien haver estat heretats dels neandertals, però no n'hi ha cap prova sòlida, més aviat tot són models teòrics, sobre el paper:
-FOXP2: Començo pel més simple. La versió del gen que permet la parla va aparèixer fa menys de 200.000 anys, quan les línies neandertals i dels humans moderns ja s'havien separat (500.000), tot i així, les dues versions són idèntiques. Com és possible? M.Wolpoff creu que el FOXP2 reflecteix interbreeding, o sigui, que ens el van passar ells a nosaltres o a l'inrevés, i que podria ser introgressed, una paraula que li encanta a en John Hawks. En Pääbo també es mostra sorprès amb aquestes dates, però ell no creu pas que sigui un fenòmen d'interbreeding, sinó més aviat d'evolució convergent, i ho va explicar en un article molt complex d'entendre si no ets un genetista veterà.
-Microcephalin: Aquest és molt famós. Es creu que està implicat en l'estructuració del cervell dins del crani, i que ens podria haver permès incrementar en quantitat la nostra matèria gris. El gen es veu que va ser introgressed dins el genoma humà fa 37.000 anys, i actualment el porta el 70% de la humanitat, però curiosament és molt poc freqüent en poblacions africanes. Els millors candidats per passar-nos el gen són els neandertals, però no pas els únics: també ens queda la senyora X, els erectus, etc. I el pitjor problema: no ha aparegut al genoma neandertal, cosa que podria indicar que d'introgressed res de res.
-Tau H2 haplotip: Hi ha dues versions d'aquest gen, H1 i H2. Mutacions en aquest gen es creu que podrien estar implicades en certs tipus de retard mental i l'Alzhèimer. La gran majoria de la població mundial porta la versió H1. La H2 apareix només en europeus i poblacions que s'han barrejat amb ells, és a dir, que sembla ser un gen genuïnament europeu. I el més interessant de tot: Els llinatges que van donar lloc a H1 i H2 es van separar fa almenys 1.000.000 d'anys. Com és possible, doncs, que els europeus portin la versió H2? Els neandertals podrien ser una explicació ben plausible, si no fos perquè el genoma aquest cop tampoc no ha cantat (de moment).
-Estudi d'en Plagnol i cia: Els europeus podrien arribar a ser fins a un 5% neandertal, i els africans de l'oest també porten un 5% de gens d'orígen "arcaic". Resumint-ho, els autors d'aquest estudi van voler comprovar la validesa del model Out of Africa, i van estudiar quin % de gens tenia el seu orígen en l'expansió dels humans moderns fa menys de 100.000 anys i quin % no s'ajustava a aquest model. Van trobar que els europeus porten un 5% de gens que podrien no ser d'orígen africà recent, és a dir, que tindrien l'orígen en una població establerta a Europa uns 400.000 anys abans -els neandertals!- els africans de l'oest també mostren un 5% de gens d'orígen arcaic, que podria reflectir l'interbreeding amb altres homínids que corrien per allà -n'hi ha uns quants candidats: erectus, ergaster, senyora X, un grup de neandertals que va anar de safari, rhodesiensis, antecessor, idaltu, heidelbergensis, etc. Però tornem a estar amb el mateix problema de sempre: que el genoma neandertal no canta, i a més a més hi poden haver d'altres explicacions, no cal recórrer a l'interbreeding. Per en Hawks, però, sembla ser que aquesta és l'explicació més convincent. El temps ens dirà qui té la raó.
-Alan Templeton. Més vell que l'anar a peu, l'estudi del dr. Templeton, el qual va agafar gens de molt diverses poblacions humanes d'arreu del món posa de manifest que hi podria haver fins un 10% de gens "arcaics". Segons ell, hi va haver tres expansions fora del continent africà, la primera de les quals va començar fa 1.5 milions d'anys i "molt d'interbreeding entre grups". L'estudi fa bona pinta, però no és prou sòlid per tombar l'Out of Africa.
-Green (2006). Es diu que dos genetistes per separat, en Green i Noonan, companys de feina d'en Pääbo, van seqüenciar mostres d'ADN nuclear neandertal. Mentre que en Noonan no va trobar interbreeding, en Green, una miqueta, potser un 2-3%. Un estudi d'un tal Kim del 2007, utilitzant models matemàtics molt complexes, va arribar a la conclusó que la mostra d'en Green va patir uns nivells de contaminació altíssims, i que per tant cap de les seves conclusions era de fiar. Aquest va ser un cop molt dur, perquè s'havien pres moltes precaucions per evitar la contaminació amb ADN humà. L'estudi d'en Green ja creia que havia anat a parar a la paperera de reciclatge, fins que va reaparèixer una resposta a l'estudi d'en Kim l'estiu del 2009. Les conclusions? Que "potser no era contaminació, i els vostres models matemàtics han fallat, xatos". Fins ara, silenci absolut.
-GENOMA NEANDERTAL COMPLET (mitjans de 2010 en principi). Els resultats ja s'han publicat o s'estan publicant en una entrevista. Fa poc, en Lalueza va sortir en un diari explicant que "aquest estudi permetrà fusionar els models multirregionalista i el del fora d'Àfrica en un de sol més complex", però que... els resultats encara no es poden comentar! I ara!? Seria possible que haguéssin trobat alguna cosa??!? Siusplau, siusplau, que arribin depressa els resultats, ja fa 4 anys que m'espeeeeeerooooooooooooooooooooooo
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada