El Neanderthal Museum, enclavat a la llegendària vall del Düsseldorf (Alemanya) està ben equipat. Per demostrar-vos-ho, no hi ha res millor que ensenyar la secció dedicada especialment als nens que visiten aquells grans guerrers prehistòrics, ja sigui amb els pares, amb l'escola o per iniciativa pròpia:
http://www.neanderthal.de/en/kids-co/
Un simpatic noiet neandertal de nom Kawiuk -amb aquest s'hi han mirat més, normalment els noms neandertals no solen tenir més de 3 lletres- acompanya i explica tot el món neandertal des d'una perspectiva més juvenil de l'habitual -papers en anglès, articles broça a mig fer, supersticions d'en Pääbo, entrevistes repetitives fetes a correcuita-i que val la pena de fer-hi un cop d'ull, especialment si no sou gaire experts en neandertals: aquesta introducció, fàcil de llegir i d'entendre, us anirà molt bé per copsar les 4 idees bàsiques sobre la ciència neandertal.
Un exemple: com eren les mans neandertals?
The bones of a Neanderthal’s hand are stronger and wider. Their muscular hands were able to grasp like a vice.
Anatomia, eines, com feien foc, què menjaven i com ho cuinaven, la confecció de vestits i la construcció d'un campament, són entre molts d'altres els temes principals d'aquesta secció infantil del NT Museum.
A més a més, i perquè no tot siguin descripcions, la pàgina també compta amb un seguit de jocs que ajuden a comprendre millor els neandertals d'una manera encara més divertida.
I per acabar, una simpàtica postal de record:
Gute Besserung! que en alemany vol dir més o menys "espero que t'ho hagis passat bé".
divendres, 30 d’abril del 2010
dimecres, 28 d’abril del 2010
Ràdio Neandertal
En una classificació sobre quin era el país amb el coeficient intel·lectual mitjà més alt del món, Alemanya en va sortir guanyadora. No és que tingui una predilecció especial pels alemanys, però veient la seva inventiva, -només cal recordar l'impressionant Neanderthal Museum, situat a la Vall del Düsseldorf, on uns manobres hi van trobar Neandertal 1 en persona, i que rep milers de visites cada any, la Central, que també té la seu allà i on s'hi està seqüenciant el famós i controvertit genoma i en definitiva, tota la recerca biològica que situa Alemanya en un dels països capdavanters al món. Si els neandertals s'haguessin de clonar, probablement el primer nadó naixeria en terres alemanyes.
Centrem-nos en el present, per ara. I el present és que alguns alemanys molt llestos i amb una veu molt elegant, han muntat una ràdio... neandertal:
Els continguts de la pàgina, per bé que molt amplis, no semblen pas massa dedicats als neandertals en sí, del que no hi ha dubte és que el director del programa ben segur que de neandertals -o més ben dit, neandertalers- en sap un niu.
http://www.radioneandertal.de
Centrem-nos en el present, per ara. I el present és que alguns alemanys molt llestos i amb una veu molt elegant, han muntat una ràdio... neandertal:
Els continguts de la pàgina, per bé que molt amplis, no semblen pas massa dedicats als neandertals en sí, del que no hi ha dubte és que el director del programa ben segur que de neandertals -o més ben dit, neandertalers- en sap un niu.
http://www.radioneandertal.de
dimarts, 27 d’abril del 2010
Neandertal genomics paper coming?
M'acabo de trobar un petit article de tres paràgrafs que podria estar indicant... L'ARRIBAMENT DE L'ARTICLE DE LA CENTRAL COMENTANT EL DESXIFRAMENT DEL NTGENOMA COMPLERT i no només això, sinó que la suposada actitud favorable d'un dels investigadors de la Central davant del paper de la Universitat de Mèxic sobre la suposada neandertalitat de bona part de la humanitat podria estar indicant que... HAN TROBAT ALGUNA COSA!
A veure, primer de tot CALMA, que això només és un comentari d'algun interessat. Els de la Central no han dit absolutament res, ni a favor ni en contra, i l'article sobre el genoma sencer encara no sabem quan arribarà. De totes maneres és interessant i tranquil·litzador tenir alguna petita informació (encara que pugui ser falsa).
Tot vostre:
http://blogs.discovermagazine.com/gnxp/2010/04/neandertal-genomics-paper-coming/
A veure, primer de tot CALMA, que això només és un comentari d'algun interessat. Els de la Central no han dit absolutament res, ni a favor ni en contra, i l'article sobre el genoma sencer encara no sabem quan arribarà. De totes maneres és interessant i tranquil·litzador tenir alguna petita informació (encara que pugui ser falsa).
Tot vostre:
http://blogs.discovermagazine.com/gnxp/2010/04/neandertal-genomics-paper-coming/
Extinció: en què quedem?
Moltes i molt diverses explicacions s'han arribat a formular per explicar la desaparació sobtada dels neandertals en el registre fòssil, i que va tenir lloc fa almenys 30.000 anys. Ara per ara la més acceptada és la que creu que no va ser un sol factor, sinó uns quants, els que van portar a la mort els neandertals. Però quina credibilitat tenen aquests factors? Han estat realment comprovats mitjançant models teòrics realistes, o només són especulacions de revistes pseudocientífiques?
Escala de valoració de credibilitat:
* : Així és com NO va passar.
**: pfff... deixa moltes incògnites.
***: Pot ser. Com gairebé tot en aquesta vida.
**** Possible. Sembla raonable, almenys. Però de moment no la podem comprovar.
*****: Molt plausible. De ben segur que hi va tenir alguna cosa a veure.
-Fred: *** És la clàssica. Que hi va haver un període de fred molt intens que ho va matar tot. Una glaciació sobtada, imprevista. És una explicació que ja he vist a uns quants documentals, com ara el de la BBC. Ara bé, els neandertals no hi estaven adaptats, al fred? Com és possible que els moderns, provinents de climes tropicals, ho resistissin, i ells no?
Els experts diuen que aquesta glaciació ho va matar tot, fins i tot els animals que els neander caçaven. O sigui, que es van quedar sense menjar i...la resta, ja la sabem.
-Calor: * La vaig veure en un estudi publicat l'estiu de fa almenys dos anys. Recordo que tot just després va aparèixer la hipòtesi del fred -vam passar del fred a la calor intensa en un parell de setmanes-. Aquesta hipòtesi ve a dir que el clima més benigne va condicionar l'existència dels neandertals, precisament perquè ells estaven adaptats al fred.
-Disminució dràstica de la natalitat: ***** Està clar que tard o d'hora els neandertals van patir una reducció poblacional que els va dur a l'extinció. Fos el que fos, és probable que els grups de neandertals quedéssin aïllats els uns dels altres. Això vol dir que a l'hora de reproduir-se, i com que segurament el tabú de l'incest no existia, escollirien una persona del mateix clan, ja sigui germà, pare, fill o avi. Això podria haver estat perjudicial per l'aparició de mutacions malignes, que van ser "detectades" en el desxiframent de l'ADNmt. Aquest ADNmt precisament també, ens indica que la població neandertal era molt reduïda -menys de 7000 individus totals- per tant tenien molt poca variabilitat genètica -i per tant, menys probabilitats de resistir als canvis de l'entorn.
-Exclusió competitiva: **** Interessant hipòtesi plantejada per un estudi que va aparèixer no fa pas massa més d'un any i rebuda molt acollidorament pels braços d'en Hawks. Resumint-ho, els neandertals es van extingir perquè els moderns quan van arribar del continent africà, els van prendre els terrenys de caça sense demanar permís, els en van expulsar i els neander, sense preses per caçar ni recursos en definitiva, es van acabar extingint. Tots sabem com en podem arribar a ser, d'egoistes.
-Interbreeding: *** Els neandertals es van extingir perquè van ser absorbits per una població molt major en nombre. Jo no m'acabo de creure que això en provoqui l'extinció. Per què s'haurien d'haver extingit tots, els neandertals, i no haver-ne quedat alguns grups? I com sabem que els moderns formaven una població molt major en nombre? Encara que l'absorption fos possible, jo no crec que això en pugui explicar totalment l'extinció.
-Pesta negra: *** Quan dues poblacions humanes han estat aïllades durant molt de temps, és frequent la transmisió de malalties que poden provocar mortalitats molt elevades. Un exemple ben clar d'això seria la gran mortalitat d'indígenes americans com a conseqüència de malalties portades pels europeus i a les quals no n'eren immunes. El problema és que no ho podem comprovar de cap manera, ni tampoc és segur que s'extingís tota la població neandertal.
-Fum de les coves: * Els nenadertals vivien en coves, i allà mateix hi feien foc. Alguns autors amb molta imaginació van arribar a postular que els neandertals van morir asfixiats pel fum, literalment. Però són estúpids o només ho fan veure? Com volen que tots els neandertals es morissin d'aquesta manera? Creieu que es quedarien allà palplantats mentre s'anaven ofegant? Siusplau, siguem seriosos!
-Incapacitat. ** Els neandertals eren incapaços, per tot. Per adaptar-se a canvis climàtics, per fabricar noves eines, per variar la dieta, per fer collarets, per tot. És clar, tot això els hauria posat en desavantatge respecte els sapientíssims, que ja sabem que de versàtils i inventius ho són molt.
-Canibalisme: ** Els neandertals van morir per malalties transmeses pel consum de carn humana. Com que es veu que practicaven el canibalisme, una hipòtesi molt pintoresca ens ve a dir que el consum desenfrenat de carn humana [aquesta antropòlegs no tenen entranyes o què?] els va fer agafar malalties terribles.
-Genocidi: ** Els moderns van arribar i els van començar a matar com si fossin conills -i alguns fins i tot creuen que se'ls menjaven [se'm remou l'estómac, sort que només era un article broça que en Hawks va tirar per terra]. De genocidis n'hi ha hagut uns quants al llarg de la història, però de totes maneres crec que això del colonialisme és força més recent, i els grups de moderns acabats d'arribar del continent africà no crec pas que es poséssin d'acord per atacar els neandertals -molt més forts, i tant ben preparats com ells- sinó que possiblement hi va haver una mica de tot.
-Divisió de la feina per gèneres: **. Segons els exacavadors, les dones neandertals també morien de ferides de caça, és a dir, que no es quedaven a casa fent feines domèstiques, com és habitual en les societats modernes, sinó que acompanyaven els mascles a fer la guitza als mamuts i altres herbívors gegants. Aquesta estructura social potser els va suposar certs inconvenients, perquè si les mares morien, els petits quedaven orfes, però de totes maneres per què es van extingir de cop, si aquesta divisió en teoria ja existia des de feia almenys 200.000 anys? I per què ells, si en les societats modernes primitives es creu que la dona també caçava?
-Encara no s'han extingit: * L'he deixada pel final perquè m'ha semblat la més divertida i val a dir, poc creïble de totes. Doncs això: que hi ha gent que creu que els neandertals encara no s'han extingit sinó que se'ns amaguen, i només algun afortunat té l'oportunitat de veure'ls de tant en tant en un descuit per part seva... així quedarien explicades moltes llegendes d'homes salvatges trobats en certes muntanyes perdudes de l'Àsia central, el Yeti, els Almas i tot un seguit de personatges llegendaris de mides i formes molt variables. Encara que no m'ho cregui, haig de confessar que em faria molta il·lusió saber que no ens han abandonat mai.
Escala de valoració de credibilitat:
* : Així és com NO va passar.
**: pfff... deixa moltes incògnites.
***: Pot ser. Com gairebé tot en aquesta vida.
**** Possible. Sembla raonable, almenys. Però de moment no la podem comprovar.
*****: Molt plausible. De ben segur que hi va tenir alguna cosa a veure.
-Fred: *** És la clàssica. Que hi va haver un període de fred molt intens que ho va matar tot. Una glaciació sobtada, imprevista. És una explicació que ja he vist a uns quants documentals, com ara el de la BBC. Ara bé, els neandertals no hi estaven adaptats, al fred? Com és possible que els moderns, provinents de climes tropicals, ho resistissin, i ells no?
Els experts diuen que aquesta glaciació ho va matar tot, fins i tot els animals que els neander caçaven. O sigui, que es van quedar sense menjar i...la resta, ja la sabem.
-Calor: * La vaig veure en un estudi publicat l'estiu de fa almenys dos anys. Recordo que tot just després va aparèixer la hipòtesi del fred -vam passar del fred a la calor intensa en un parell de setmanes-. Aquesta hipòtesi ve a dir que el clima més benigne va condicionar l'existència dels neandertals, precisament perquè ells estaven adaptats al fred.
-Disminució dràstica de la natalitat: ***** Està clar que tard o d'hora els neandertals van patir una reducció poblacional que els va dur a l'extinció. Fos el que fos, és probable que els grups de neandertals quedéssin aïllats els uns dels altres. Això vol dir que a l'hora de reproduir-se, i com que segurament el tabú de l'incest no existia, escollirien una persona del mateix clan, ja sigui germà, pare, fill o avi. Això podria haver estat perjudicial per l'aparició de mutacions malignes, que van ser "detectades" en el desxiframent de l'ADNmt. Aquest ADNmt precisament també, ens indica que la població neandertal era molt reduïda -menys de 7000 individus totals- per tant tenien molt poca variabilitat genètica -i per tant, menys probabilitats de resistir als canvis de l'entorn.
-Exclusió competitiva: **** Interessant hipòtesi plantejada per un estudi que va aparèixer no fa pas massa més d'un any i rebuda molt acollidorament pels braços d'en Hawks. Resumint-ho, els neandertals es van extingir perquè els moderns quan van arribar del continent africà, els van prendre els terrenys de caça sense demanar permís, els en van expulsar i els neander, sense preses per caçar ni recursos en definitiva, es van acabar extingint. Tots sabem com en podem arribar a ser, d'egoistes.
-Interbreeding: *** Els neandertals es van extingir perquè van ser absorbits per una població molt major en nombre. Jo no m'acabo de creure que això en provoqui l'extinció. Per què s'haurien d'haver extingit tots, els neandertals, i no haver-ne quedat alguns grups? I com sabem que els moderns formaven una població molt major en nombre? Encara que l'absorption fos possible, jo no crec que això en pugui explicar totalment l'extinció.
-Pesta negra: *** Quan dues poblacions humanes han estat aïllades durant molt de temps, és frequent la transmisió de malalties que poden provocar mortalitats molt elevades. Un exemple ben clar d'això seria la gran mortalitat d'indígenes americans com a conseqüència de malalties portades pels europeus i a les quals no n'eren immunes. El problema és que no ho podem comprovar de cap manera, ni tampoc és segur que s'extingís tota la població neandertal.
-Fum de les coves: * Els nenadertals vivien en coves, i allà mateix hi feien foc. Alguns autors amb molta imaginació van arribar a postular que els neandertals van morir asfixiats pel fum, literalment. Però són estúpids o només ho fan veure? Com volen que tots els neandertals es morissin d'aquesta manera? Creieu que es quedarien allà palplantats mentre s'anaven ofegant? Siusplau, siguem seriosos!
-Incapacitat. ** Els neandertals eren incapaços, per tot. Per adaptar-se a canvis climàtics, per fabricar noves eines, per variar la dieta, per fer collarets, per tot. És clar, tot això els hauria posat en desavantatge respecte els sapientíssims, que ja sabem que de versàtils i inventius ho són molt.
-Canibalisme: ** Els neandertals van morir per malalties transmeses pel consum de carn humana. Com que es veu que practicaven el canibalisme, una hipòtesi molt pintoresca ens ve a dir que el consum desenfrenat de carn humana [aquesta antropòlegs no tenen entranyes o què?] els va fer agafar malalties terribles.
-Genocidi: ** Els moderns van arribar i els van començar a matar com si fossin conills -i alguns fins i tot creuen que se'ls menjaven [se'm remou l'estómac, sort que només era un article broça que en Hawks va tirar per terra]. De genocidis n'hi ha hagut uns quants al llarg de la història, però de totes maneres crec que això del colonialisme és força més recent, i els grups de moderns acabats d'arribar del continent africà no crec pas que es poséssin d'acord per atacar els neandertals -molt més forts, i tant ben preparats com ells- sinó que possiblement hi va haver una mica de tot.
-Divisió de la feina per gèneres: **. Segons els exacavadors, les dones neandertals també morien de ferides de caça, és a dir, que no es quedaven a casa fent feines domèstiques, com és habitual en les societats modernes, sinó que acompanyaven els mascles a fer la guitza als mamuts i altres herbívors gegants. Aquesta estructura social potser els va suposar certs inconvenients, perquè si les mares morien, els petits quedaven orfes, però de totes maneres per què es van extingir de cop, si aquesta divisió en teoria ja existia des de feia almenys 200.000 anys? I per què ells, si en les societats modernes primitives es creu que la dona també caçava?
-Encara no s'han extingit: * L'he deixada pel final perquè m'ha semblat la més divertida i val a dir, poc creïble de totes. Doncs això: que hi ha gent que creu que els neandertals encara no s'han extingit sinó que se'ns amaguen, i només algun afortunat té l'oportunitat de veure'ls de tant en tant en un descuit per part seva... així quedarien explicades moltes llegendes d'homes salvatges trobats en certes muntanyes perdudes de l'Àsia central, el Yeti, els Almas i tot un seguit de personatges llegendaris de mides i formes molt variables. Encara que no m'ho cregui, haig de confessar que em faria molta il·lusió saber que no ens han abandonat mai.
dissabte, 24 d’abril del 2010
Sant Jordi: Un llibre + una rosa = sexe social.
Ha estat el Sant Jordi més llardós i decepcionant que he viscut mai: poques parades de llibres, on gairebé t'assetjaven quan hi passaves pel davant, pocs llibres, moltes roses de colors -què fariem sense la genètica- però sense cap olor, motiu pel qual la majoria de compradors potencials, avorrits de tindre a casa aquell pal amb una boleta vermella a dalt de tot que es panseix el mateix dia, es van acabar decantant per una varietat que cridava l'atenció pel seu color blau llampant.
Com que a mi les roses no m'han dit mai res, però em sabia greu acabar el dia sense cap souvenir, vaig entrar en una llibreria, ja cansada dels venedors que em començaven a cridar amb "Eis" i "Escolta!" perquè m'acostés quan em trobava a una distància d'uns 10 metres de la paradeta- deu ser per la crisi, normalment ho dissimulen millor.
A les llibreries la cosa va anar molt millor: bones maneres, molts de llibres, i OH! Sense saber com, els meus ulls van ensopegar amb tres paraules "El sexe social". Immediatament se'm va encendre la bombeta: de què em sona? I efectivament: em sonava perquè és l'últim manuscrit escrit el neandertalòfil nº 1 de Catalunya: Eudald Carbonell, cap de les excavacions de l'abric romaní, expert, expertíssim en neandertals i pel que sembla també amb moltes altres coses relacionades amb l'evolució humana, com és el sexe.
El més graciós de tot és la portada: una rosa oberta. Perfecte, volgués o no, m'acabaria emportant una rosa a casa, perquè sense dubtar-ho el vaig agafar i me'n vaig anar corrents a la caixa.
Així d'entrada sembla una mica com Una humanitat extingida, (fins i tot ha estat publicat a la mateixa editorial): CURT. L'índex fa molt bona pinta, però els capítols sembla que són força CURTS.
No em vull decepcionar abans d'hora, que això del sexe social sona molt bé, encara que no sàpiga exactament a què es refereix. Pel que fa a mi, diré que no em faria res fer un trio amb un parell de caçadors musterians i ensenyar-lo a tothom, però per altra banda m'irriten força les escenes on els actors disfressats s'obren de cames i que desgraciadament apareixen a gairebé tots els documentals, llibres i pel·lícules sobre neandertals i que semblen extretes de La Bella i la Bèstia.
Quan me l'hagi acabat -si tot va bé serà d'aquí poc, perquè ja he dit que era CURT- seré capaç d'explicar a tothom què és això del sexe social i quin paper juga en aquesta societat moderna tant complexa plena de roses modificades genèticament.
I els neandertals, que hi surten? A l'índex no els he vist pas, ara bé, si tracta sobre evolució humana, hi han de sortir, per força.
El llibre m'imagino que deu haver vengut moltes còpies, amb aquest títol. Els llibreters ja el tenien col·locat en un lloc ben estratègic.
Què bé que va, això de tenir aquests experts mundials sobre neandertals, i a més a més, al costat de casa, publicant llibres refrescants.
Com que a mi les roses no m'han dit mai res, però em sabia greu acabar el dia sense cap souvenir, vaig entrar en una llibreria, ja cansada dels venedors que em començaven a cridar amb "Eis" i "Escolta!" perquè m'acostés quan em trobava a una distància d'uns 10 metres de la paradeta- deu ser per la crisi, normalment ho dissimulen millor.
A les llibreries la cosa va anar molt millor: bones maneres, molts de llibres, i OH! Sense saber com, els meus ulls van ensopegar amb tres paraules "El sexe social". Immediatament se'm va encendre la bombeta: de què em sona? I efectivament: em sonava perquè és l'últim manuscrit escrit el neandertalòfil nº 1 de Catalunya: Eudald Carbonell, cap de les excavacions de l'abric romaní, expert, expertíssim en neandertals i pel que sembla també amb moltes altres coses relacionades amb l'evolució humana, com és el sexe.
El més graciós de tot és la portada: una rosa oberta. Perfecte, volgués o no, m'acabaria emportant una rosa a casa, perquè sense dubtar-ho el vaig agafar i me'n vaig anar corrents a la caixa.
Així d'entrada sembla una mica com Una humanitat extingida, (fins i tot ha estat publicat a la mateixa editorial): CURT. L'índex fa molt bona pinta, però els capítols sembla que són força CURTS.
No em vull decepcionar abans d'hora, que això del sexe social sona molt bé, encara que no sàpiga exactament a què es refereix. Pel que fa a mi, diré que no em faria res fer un trio amb un parell de caçadors musterians i ensenyar-lo a tothom, però per altra banda m'irriten força les escenes on els actors disfressats s'obren de cames i que desgraciadament apareixen a gairebé tots els documentals, llibres i pel·lícules sobre neandertals i que semblen extretes de La Bella i la Bèstia.
Quan me l'hagi acabat -si tot va bé serà d'aquí poc, perquè ja he dit que era CURT- seré capaç d'explicar a tothom què és això del sexe social i quin paper juga en aquesta societat moderna tant complexa plena de roses modificades genèticament.
I els neandertals, que hi surten? A l'índex no els he vist pas, ara bé, si tracta sobre evolució humana, hi han de sortir, per força.
El llibre m'imagino que deu haver vengut moltes còpies, amb aquest títol. Els llibreters ja el tenien col·locat en un lloc ben estratègic.
Què bé que va, això de tenir aquests experts mundials sobre neandertals, i a més a més, al costat de casa, publicant llibres refrescants.
dijous, 22 d’abril del 2010
SOM NEANDERTALS? Les respostes dels experts.
Després de l'article de la Universitat de Mèxic sobre la barreja entre moderns i homínids més arcaics, alguns experts en l'assumpte ja han començat a opinar sobre aquest estudi tant interessant.
Reconec que em vaig deixar endur pel moment, que és una notícia molt gratificant que encara no he pogut assimilar, però toquem de peus a terra: les coses no són tant simples, l'Out of Africa està molt arrelat i costarà desempallegar-se'n, i tot l'article només s'aguanta en models matemàtics molt complexes i no pas en una comparació directa entre els genomes d'humans moderns i neandertals, que com ja sabem, de moment, han donat negatiu, encara que el desxiframent del genoma neandertal complet podria capgirar la tendència actual, que sembla donar la raó a africanistes excloents i creguts, per més ràbia que ens faci.
Per tant, hem d'anar amb cautela, perquè després ens podríem endur un gran disgust que en el meu cas em faria entrar en una profunda depressió. De moment, hem d'assumir que no hi va haver interbreeding i que aquest estudi ha malinterpretat les dades, per la raó que sigui. Després, si en Pääbo diu el "SÍ", ja ho celebrarem com cal, però de moment CA-CA-CA-CALLLLMAA, molta calma i paciència.
Al seu blog, John Hawks s'ha mostrat un pèl critic amb l'estudi, perquè encara hi ha moltes preguntes per respondre: eren neandertals els homínids arcaics? Llavors, els neandertals eren una espècie diferent, o la mateixa espècie? En cas que hi hagués hagut interbreeding, hi ha poblacions humanes actuals amb un % de gens neandertals més alt que d'altres?
De totes maneres, una frase em va fer somriure: ell creu que el model de l'interbreeding nul i completa substitució (o sigui, el fora d'Àfrica) queda (gairebé) refutat del tot.
L'altre expert és en Lalueza, que va dir unes paraules al Público. La fiabilitat d'aquesta font no sé si és 100% segura, no entenc com és que un genetista com ell fa comentaris en un diari no massa dedicat al terreny científic i orientat a les grans masses, generalment tampoc no massa expertes en aquests temes ni interessades en els neander.
Sigui veritat o fals, crec que estaria bé tenir-ho en compte: Carles Lalueza ha criticat força durament l'estudi. La pega més gran és que encara no tenim el genoma del neandertal seqüenciat del tot, i que per tant, ningú no coneix quina era la diversitat neandertal. És possible que la seva diversitat poblacional fos força diferent del que observem en els humans moderns, i en aquest cas, les conclusions podrien arribar a ser nefastes i invalidarien l'estudi.
Una cosa que m'ha sorprès és que aquest article amb totes les dades no ha aparegut en cap revista científica, sinó que només ha estat presentat en congrés que reuneix els antropòlegs i genetistes famosos arreu del món. O sigui, que no tenim les dades a mà, ni els neandertalòfils del carrer ni genetistes del nivell de Lalueza, i crec que en Hawks tampoc. A què esperen, els autors, per donar-les a conèixer?!? No es pot fer una crítica seria d'un treball científic sense les dades!!
Sap greu, ja ho sé, però no hi podem fer gran cosa, el cert és que tenim relativament poc coneixement del material genètic neandertal i això ens impedeix contestar cap pregunta amb seguretat. No hem de ser excessivament durs amb aquest estudi, però sí prudents.
Ara només hem de resar perquè els de la Central amb en Pääbo en cap no es facin pregar. Si surt que SÍ, festa fins les 8 del matí durant dues setmanes seguides, i si surt que NO, teràpia amb pastilles.
dimecres, 21 d’abril del 2010
SOM NEANDERTALS, SOM NEANDERTALS, SOM NEANDERTALS, SOM NEANDERTALS, passa-ho!
Un estudi de la Universitat de Mèxic dirigit per Jeffrey Long ha arribat a la conclusió que:
the findings mean Neanderthals did not completely disappear, but “there is a little bit of Neanderthal left over in almost all humans.”
IUUUUUUUUUUUUUUHUUUUUUUUUUU SÓC FELIÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇ
La notícia que tots esperavem poder veure: hi va haver INTERBREEDING!!! SIIIIIIII AIXÒ ÉS MAGNIFIIICCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC:
1-Perquè engega el Forad'Àfrica a prendre pel cool.
2-Perquè ells son part de nosaltres. Perquè ells són fascinants, perquè sempre havia somniat poguer ser una mica com ells, perquè això em fa molt feliç!
3- Perquè ja no els podrem insultar tant a la lleugera, si formen part de nosaltres...
4-Perquè en teoria som tots la mateixa espècie (SIIIII, que ens canviin el nom per Homo s. neanderthalensis, que molta molt!) i totes aquelles teories de micos i de retardats mentals SÓN FALSEEEEEESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS i els seus autors hauran d'anar juntament amb els africanistes a prendre pel cooooooooooooooooooooooolllllllll.
5-Perquè en Hawks és el millor, i té raó.
6-En definitiva, perquè probablement som NEANDERTALS, una miqueta eh, només!
Dic probablement perquè els gens ancestrals de l'equip de científics mexicans que ha fet l'estudi no pot establir de manera exacta si eren els neandertals o l'homo heidelbergensis.
Però el més impressionant de tot és que segons l'anàlisi del genoma complet de 1.983 persones d'arreu del món, l'interbreeding va passar 2 VEGADES:
-La primera, fa 60.000 anys a la regió mediterrània.
-La segona, fa 45.000 anys, a l'Àsia de l'est.
Impressionant, senyors. Els humans que vivien al mediterrani fa 60.000 anys, van migrar a Europa, Asia i Amèrica. En arribar a Àsia,fa 45.000 anys, van tornar a posar-se a fer feina, i des d'allà van passar a Oceania. Els investigadors han trobat gens "arcaics" a totes les poblacions del món excepte els africans (VISCA, això vol dir que jo em trobo dins del grup afortunat!).
Aquestes conclusions s'expliquen molt bé amb el registre fòssil, almenys de l'àrea Mediterrània, on els investigadors tenen greus problemes per determinar a quina espècie pertanyien els fòssils de fa 60.000 anys, com ara els Skhul. A l'Àsia és possible que encara hi visqués l'Erectus, el Heidelbergensis, o fins i tot la senyora X.
Però Ep! Que encara falta el vist-i-plau d'en Pääbo; amb el seu genoma gairebé completat ens podrà aportar més dades interessants d'aquest estudi. Siusplau, que les dades no siguin contradictòries, i sobretot, que arribin aviadet, d'acord, Svanty? En cas de confirmar els resultats d'aquest estudi, llavors hauria de complir la meva promesa de despilotar-me.
És genial, genial! poder dir davant del món: SÓC UN NEANDERTAL, SÓC UN NEANDERTAL, SÓC UN NEANDERTAL! No es van extingir! Encara són vius, els portem DINS NOSTRE!
(me'n vaig corrents a llegir el blog d'en Hawks, estic tant impacient que no em puc esperar més, si en voleu més detalls d'aquesta sensacional notícia només heu d'escriure Neanderthal interbreeding al google).
Font:
www.physorg.com
dimarts, 20 d’abril del 2010
[Auel: sèrie Els fills de la Terra] Primera pàgina
Fa tant de temps que tinc aparcada aquesta sèrie de 5 volums de la neandertalòfila Jean M. Auel que ja ni me'n recordava de llegir-la. Deuen haver estat els remordiments els qui m'han empès a llegir la primera pàgina. És que... no he tingut temps de fer-ho abans, volia trobar un moment idoni per poder començar i no parar fins la pàgina 30 almenys, però no l'he sabut trobar. Ara tampoc, encara no l'he trobat, però com a mínim m'he dignat a encentar el primer volum i llegir-ne un bocinet (de gairebé 400).
Vaig començar a llegir aquest primer capítol, anomenat El clan de l'ós cavernari, però ho vaig deixar quan només portava 1/5 del llibre llegit. Ara com a mínim he refrescat una mica la memòria: Auel és una gran escriptora, però exagera, molt. Com en un examen de carnet de conduir, on l'examinador només necessita 5 minuts per saber quina mena de conductor té al davant, jo només he necessitat una pàgina per entendre l'estil de la nostra estimada Auel: les condicions de vida de fa 40.000 anys eren dures, doncs ella encara les hi pinta més. El personatge principal té unes qualitats físiques i una capacitat d'aprenentatge gairebé sobrehumana. Auel no té escrúpols a l'hora de castigar els protagonistes: ho fa impunement. Tant si s'han de passar una setmana sense menjar, els ataquen bèsties ferotges o les noies es queden embarassades als 11 anys, ella continua fent veure que no ha vist res.
N'estic convençuda que quan era petita, els pares li llegien molts de contes on hi sortien follets i fades, tots ells envoltats de fenòmens inexplicables, sobrenaturals, com ara que de cop i volta un terratrèmol obri unes escletxes i engoleixi un troç de terra de la mida d'un camp de futbol. Però tranquils! Els nostres personatges, encara que quedin desagnats i esquarterats, continuaran durant tota la quintilogia. N'hi ha per llarg, doncs.
Follets, fades, terratrèmols i ossos de les cavernes, Auel, jo només et demano una cosa: que el Clan no sigui un Neanderthal Parallax II.
Vaig començar a llegir aquest primer capítol, anomenat El clan de l'ós cavernari, però ho vaig deixar quan només portava 1/5 del llibre llegit. Ara com a mínim he refrescat una mica la memòria: Auel és una gran escriptora, però exagera, molt. Com en un examen de carnet de conduir, on l'examinador només necessita 5 minuts per saber quina mena de conductor té al davant, jo només he necessitat una pàgina per entendre l'estil de la nostra estimada Auel: les condicions de vida de fa 40.000 anys eren dures, doncs ella encara les hi pinta més. El personatge principal té unes qualitats físiques i una capacitat d'aprenentatge gairebé sobrehumana. Auel no té escrúpols a l'hora de castigar els protagonistes: ho fa impunement. Tant si s'han de passar una setmana sense menjar, els ataquen bèsties ferotges o les noies es queden embarassades als 11 anys, ella continua fent veure que no ha vist res.
N'estic convençuda que quan era petita, els pares li llegien molts de contes on hi sortien follets i fades, tots ells envoltats de fenòmens inexplicables, sobrenaturals, com ara que de cop i volta un terratrèmol obri unes escletxes i engoleixi un troç de terra de la mida d'un camp de futbol. Però tranquils! Els nostres personatges, encara que quedin desagnats i esquarterats, continuaran durant tota la quintilogia. N'hi ha per llarg, doncs.
Follets, fades, terratrèmols i ossos de les cavernes, Auel, jo només et demano una cosa: que el Clan no sigui un Neanderthal Parallax II.
dilluns, 19 d’abril del 2010
Et tornen boig els neandertals?
A mí si, i a tu? Fes aquest test per saber-ho:
1856 és...
a)-Un número de 4 xifres.
b)-Una marca de torrons.
c)-L'inici de la Llegenda que marcarà un abans i un després en la història de la humanitat.
Geico és...
a)-El nom d'una Geisha.
b)-El nom d'un raper tipus Eminem.
c)-El nom d'una empresa d'assegurances de cotxes que té un neandertal com a protagonista dels seus anuncis.
Neanderthaleko vol dir...
a)-Imbècil.
b)-Segur que és una paraula de l'Esperanto que vol dir "t'estimo".
c)-Què fàcil! És neandertal en èuscar. Posa'n una de més difícil la propera vegada!
Una cova és:
a)-Doncs això, una cova. Un forat a la roca.
b)-Un lloc ple d'estalactites i estalagmites amb aigua que cau del sostre.
c)-Els llocs on hi solien viure els neandertals, aquells fascinants homínids dels quals no se'n sap pràcticament res. A la cova hi feien tota mena d'activitats: hi dormien, cantàven, menjaven, feien foc, s'explicaven històries, contemplaven els estels, es protegien de les bèsties ferotges com ara ossos, llops, hi construïen aquelles magnifiques puntes de fletxa de la tecnologia musteriana, etc.
Les amputacions i la cola d'enganxar:
a)-Són dues coses que no tenen res a veure.
b)-Són dues coses que fan els cirurgians i la casa Loctite, respectivament.
c)-Són dues coses que els nostres avantpassats van copiar dels neandertals, perquè ells ja en practicaven molt abans, i força traça que hi tenien, només cal recordar el braç dret de Shanidar 4, aquell vell esguerrat que va poder sobreviure força temps més després de l'operació.
L'any 2005 vam tenir l'oportunitat de gaudir d'una esplèndida vista del plantea Mart...
a)-Ah sí! Recordo que aquell dia vaig fer un examen que em va anar molt malament.
b)-Que no era sobre neandertals, aquest test?
c)-Va ser tant emocionant! Van dir que no s'acostava tant a la Terra des dels temps dels neandertals! Us ho imagineu, poder contemplar el planeta Mart, igual que ho van fer ells? Devien pensar el mateix que jo en aquells moments? Què coi és aquesta bola de color vermell? Segur que van quedar molt sorpresos.
L'extinció és...
a)-Un procés natural que passa cada X temps amb certes espècies d'éssers vius.
b)-Un procés que pateixen moltes espècies, i que ara s'ha incrementat per culpa de l'acció de l'espècie humana.
c)-Un procés injust, inesperat, inexplicable, però que ara tenim l'oportunitat de revertir gràcies a la CLONACIÓ!
Com a fons d'escriptori tens:
a)-Una imatge per defecte del Windows.
b)-Una tia en pilotes.
c)-Aquest picapedrer tant benplantat. Em fa molta companyia quan me'n vaig a dormir, no tinc tants de malsons:
Mary Vaughan és:
a)-No ho sé, sembla estrangera.
b)-Segur que no és un home!
c)-La reencarnació de l'Anticrist. I també una donota insuportable que provoca un efecte dòmino al sistema nerviós central: una cop una neurona explota i mor, totes les altres la segueixen.
La clonació:
a)-Una cosa que surt molt sovint a les pel·lícules d'sci-fi.
b)-Vol dir passar el material genètic d'un ovul a una cèl·lula d'un altre teixit i fer que es multipliqui fins a obtenir un ésser geneticament idèntic al seu progenitor (c&v).
c)-Un procés mitjançant el qual els somnis mullats es poden fer realitat.
Els polls al cap són:
a)-ECS! Una excusa per quedar-se a casa.
b)-Una excusa per penjar un vídeo al YouTube mentre els ofegues amb una bossa de plàstic i un raig de vinagre al teu cap.
c)-Un mitjà pel qual podem esbrinar certs aspectes interessants del comportament social dels neandertals.
RESULTATS:
Majoria d'a) o b): T'haig de comunicar una mala notícia: NO ets un neandertalòfil. Em sap molt de greu. Els neandertals no t'interessen gens o ben poc. Tot i així sempre pots fer coses per millorar-ho, com ara entrar a la pàgina d'en Roudier i contemplar aquells magnífics dibuixos de caçadors fornits i mirar documentals com ara El último Neandertal.
De totes maneres no et facis gaires il·lusions. No ser neandertalòfil és força molest, però crec que te'n podràs sortir força bé amb una mica de força de voluntat, això sí.
Majoria de c): BENVINGUUUUUUTTT!!! Ah, com m'agrada i alhora m'entristeix sentir que no estic sola al món! Des de quan t'interessen? Per quina fase vas? Ho has explicat a algú o encara és un secret d'Estat? Hi penses molt o només de tant en tant? Mires notícies d'en Pääbo cada dos per tres? Entres al blog d'en Hawks? Sí? Què et sembla, oi que és un crack? Treballes a les excavacions de l'Abric romaní? Coneixes algú que hi treballi? Has pogut parlar o almenys veure l'Eudald Carbonell en persona? UOOOOOO què xulo! Visca els neandertalòfils i la mare neandertal que ens va parir!
divendres, 16 d’abril del 2010
El sexe d'Eudald Carbonell
L'expert i conegut antropoarqueòleg Eudald Carbonell, cap de les exacavacions de l'Abric Romaní durant ni més ni menys que 30 anys, acaba de publicar un llibre titolat "El sexe social". La portada del llibre encara és més entenedora: una floreta rosa oberta de bat a bat. Una bona opció ara que s'acosta la primavera, que la sang altera.
Carbonell creu que el sexe juga un paper molt important en el comportament social humà. El sexe no només és encular pel darrere i deixar la femella prenyada per assegurar la transmisió dels gens, sinó també una activitat que "engloba factors psicològics, físics, etc", tot un món, vaja. En deu parlar, dels neandertals en aquest llibre? Amb les restes trobades a l'abric romaní, haurà pogut esbrinar alguns aspectes del comportament sexual entre els neander? També practicàven la sociosexualitat?
Explosió de notícies capellanenques: Eudald ha avançat que aquest estiu celebraran els 30 anys d'excavacions a l'abric romaní (i que en siguin molts més) i publicaran un seguit de tesis i d'altres articles que tindran molt d'impacte. De p.m.
Museu! S'està construïnt (o es va decidir construïr) un magnific museu anomenat Centre de Recerca i Museu dels Neandertals a Catalunya, un projecte fascinant que es situarà al nivell del Neandertal Museum d'Alemanya i que diu que espera poder veure completat abans de jubilar-se. Com que ja té els cabells blancs, suposo i espero que això no deurà ser d'aquí gaire temps. Ets un NeanderCrack, Eudald! Sempre lluitant pels neandertals, sí senyor, com ha de ser!
Font:
anodiari.cat
Carbonell creu que el sexe juga un paper molt important en el comportament social humà. El sexe no només és encular pel darrere i deixar la femella prenyada per assegurar la transmisió dels gens, sinó també una activitat que "engloba factors psicològics, físics, etc", tot un món, vaja. En deu parlar, dels neandertals en aquest llibre? Amb les restes trobades a l'abric romaní, haurà pogut esbrinar alguns aspectes del comportament sexual entre els neander? També practicàven la sociosexualitat?
Explosió de notícies capellanenques: Eudald ha avançat que aquest estiu celebraran els 30 anys d'excavacions a l'abric romaní (i que en siguin molts més) i publicaran un seguit de tesis i d'altres articles que tindran molt d'impacte. De p.m.
Museu! S'està construïnt (o es va decidir construïr) un magnific museu anomenat Centre de Recerca i Museu dels Neandertals a Catalunya, un projecte fascinant que es situarà al nivell del Neandertal Museum d'Alemanya i que diu que espera poder veure completat abans de jubilar-se. Com que ja té els cabells blancs, suposo i espero que això no deurà ser d'aquí gaire temps. Ets un NeanderCrack, Eudald! Sempre lluitant pels neandertals, sí senyor, com ha de ser!
Font:
anodiari.cat
dijous, 15 d’abril del 2010
Entrevista interessant a un excavador sidronenc.
Sempre va bé saber coses noves sobre els neandertals, i si la informació prové de primera mà, és a dir d'un arqueòleg/paleoantropòleg que cada dia hi deixa la pell en un sot ple de cadàvers atrinxerats, amb un troç de mandíbula per aquí i l'altre per allà, molt millor.
Aquest és el cas d'Antonio Rosas director del Museo nacional de ciencias naturales, que ha estat entrevistat per un diari asturià. La entrevista no és massa reveladora, tinc la sensació que el senyor Rosas parla molt sense acabar de dir res, i el poc que diu són coses ja molt vistes. Però en fi, en faré un petit resum:
-Acaba de publicar un llibre, amb el títol "Los últimos neandertales", que sona genial. L'haig de buscar, espero que no em trobi amb el mateix cas que els còmics d'en Roudier.
-Creu que els neandertals són genuïnament europeus, però no pas els primers europeus; abans ja hi havia d'altres espècies d'homínids. Res de nou.
-Comenta una mica el descobriment de la senyora X. Diu que amb els neandertals tot va ser una sorpresa, però que ara ja no ens sorprèn tant, això de descobrir una espècie nova, perquè "ja hi estem acostumats". Bé.
-Atenció: el periodista li pregunta si és cert que els humans moderns provenen dels neandertals. Però que acabes de caure de la figuera, noi? Aquesta teoria va ser descartada fa almenys 50 anys! Evidentment en Rosas s'afanya a posar-lo al dia, encara sort! Si a mi ja m'agradaria ser descendent dels neandertals, però les coses són com són...
-Hipòtesis sobre l'extinció. En Rosas diu que hi ha moltes possibilitats, que tots els factors hi podrien haver contribuït, i que és molt difícil saber què va passar. El que se sol dir sempre, vaja.
-El canibalisme: no és cert que sigui una pràctica d'homínids amb cervell de mosquit. Els humans també en practiquen de tant en tant, ens aclareix en Rosas.
-Quan aquest periodista li pregunta "com eren", en Rosas respon que "força diferents anatòmicament", però culturalment "molt semblants". Si algú em pot aclarir què vol dir això que eren força diferents anatòmicament li ho agrairia, perquè ara mateix estic una mica perduda amb aquestes preguntes i respostes tant abstractes.
-Magnificació i exaltació del paper que els neandertals sidronencs poden tenir en la genètica neandertal. Res de nou, tampoc. Tots ho sabem que el Sidrón és una mina d'ADN neandertalià.
-Els objectes de decoració personal (article d'en Zilhäo sobre aquella petxina de colors), reforça que tenien una ment ben humana.
-L'avantpassat directe del gènere Homo, que no se sap qui és (ah sí? Ostres, aquesta no me la sabia, tu!).
Ja ho veieu, no hi ha res realment nou. Potser això de la idea que eren culturament molt similars a nosaltres (A qui? Si el món és ple de cultures diferents, i ja no en parlem de societats que van viure fa 40.000 anys). Tot plegat fa pensar que les excavacions a el Sidrón i els nostres coneixements sobre la ment neandertal es troben encara en un estadi molt primerenc.
Font:
Diari La Nueva España
Aquest és el cas d'Antonio Rosas director del Museo nacional de ciencias naturales, que ha estat entrevistat per un diari asturià. La entrevista no és massa reveladora, tinc la sensació que el senyor Rosas parla molt sense acabar de dir res, i el poc que diu són coses ja molt vistes. Però en fi, en faré un petit resum:
-Acaba de publicar un llibre, amb el títol "Los últimos neandertales", que sona genial. L'haig de buscar, espero que no em trobi amb el mateix cas que els còmics d'en Roudier.
-Creu que els neandertals són genuïnament europeus, però no pas els primers europeus; abans ja hi havia d'altres espècies d'homínids. Res de nou.
-Comenta una mica el descobriment de la senyora X. Diu que amb els neandertals tot va ser una sorpresa, però que ara ja no ens sorprèn tant, això de descobrir una espècie nova, perquè "ja hi estem acostumats". Bé.
-Atenció: el periodista li pregunta si és cert que els humans moderns provenen dels neandertals. Però que acabes de caure de la figuera, noi? Aquesta teoria va ser descartada fa almenys 50 anys! Evidentment en Rosas s'afanya a posar-lo al dia, encara sort! Si a mi ja m'agradaria ser descendent dels neandertals, però les coses són com són...
-Hipòtesis sobre l'extinció. En Rosas diu que hi ha moltes possibilitats, que tots els factors hi podrien haver contribuït, i que és molt difícil saber què va passar. El que se sol dir sempre, vaja.
-El canibalisme: no és cert que sigui una pràctica d'homínids amb cervell de mosquit. Els humans també en practiquen de tant en tant, ens aclareix en Rosas.
-Quan aquest periodista li pregunta "com eren", en Rosas respon que "força diferents anatòmicament", però culturalment "molt semblants". Si algú em pot aclarir què vol dir això que eren força diferents anatòmicament li ho agrairia, perquè ara mateix estic una mica perduda amb aquestes preguntes i respostes tant abstractes.
-Magnificació i exaltació del paper que els neandertals sidronencs poden tenir en la genètica neandertal. Res de nou, tampoc. Tots ho sabem que el Sidrón és una mina d'ADN neandertalià.
-Els objectes de decoració personal (article d'en Zilhäo sobre aquella petxina de colors), reforça que tenien una ment ben humana.
-L'avantpassat directe del gènere Homo, que no se sap qui és (ah sí? Ostres, aquesta no me la sabia, tu!).
Ja ho veieu, no hi ha res realment nou. Potser això de la idea que eren culturament molt similars a nosaltres (A qui? Si el món és ple de cultures diferents, i ja no en parlem de societats que van viure fa 40.000 anys). Tot plegat fa pensar que les excavacions a el Sidrón i els nostres coneixements sobre la ment neandertal es troben encara en un estadi molt primerenc.
Font:
Diari La Nueva España
dimecres, 14 d’abril del 2010
I si els neandertals fóssin part de nosaltres?
La versió actual més acceptada de l'antropologia neandertaliana ens diu que no hi ha cap rastre de gens neandertals a l'ADN dels humans moderns. I sembla que tampoc en els moderns que van viure al paleolític superior. L'anàlisi de l'ADNmt, transmès per via materna i el cromosoma Y per via paterna, d'almenys una desena de neandertals deixa pocs dubtes: fins ara no s'ha trobat cap humà modern portador d'ADNmt ni cromosomes Y neandertals. Hi ha dues possibles explicacions: la primera és que no n'hi ha hagut, ni ara, ni mai, és a dir, que no hi va haver interbreeding, no tenim cap avantpassat neandertal. La segona és que hi va haver interbreeding, però que els llinatges neandertals, per part de pare i de mare, es van extingir completament per diverses causes en un punt indeterminat en el temps, però que molts han situat després de la última glaciació, quan hi va haver un coll d'ampolla. Aquesta segona és la versió multirregionalista. Ells creuen que malgrat tota aquesta evidència en contra, sí que portem gens neandertals. Però, seguint la paradoxa que un tal Fermi va fer en relació als extraterrestres, si portem gens neandertals, on són? El desxiframent del genoma tampoc no ha trobat evidència contundent a favor de l'interbreeding [deixant de banda l'estudi d'en Green (2006), posat en dubte, però que hi tornaré més endavant], és més, de tots els grups humans, els més semblants a ells són els africans, lloc on mai no hi van viure, els neander.
I doncs, on són aquests gens? Hi ha unes quantes propostes de gens que podrien haver estat heretats dels neandertals, però no n'hi ha cap prova sòlida, més aviat tot són models teòrics, sobre el paper:
-FOXP2: Començo pel més simple. La versió del gen que permet la parla va aparèixer fa menys de 200.000 anys, quan les línies neandertals i dels humans moderns ja s'havien separat (500.000), tot i així, les dues versions són idèntiques. Com és possible? M.Wolpoff creu que el FOXP2 reflecteix interbreeding, o sigui, que ens el van passar ells a nosaltres o a l'inrevés, i que podria ser introgressed, una paraula que li encanta a en John Hawks. En Pääbo també es mostra sorprès amb aquestes dates, però ell no creu pas que sigui un fenòmen d'interbreeding, sinó més aviat d'evolució convergent, i ho va explicar en un article molt complex d'entendre si no ets un genetista veterà.
-Microcephalin: Aquest és molt famós. Es creu que està implicat en l'estructuració del cervell dins del crani, i que ens podria haver permès incrementar en quantitat la nostra matèria gris. El gen es veu que va ser introgressed dins el genoma humà fa 37.000 anys, i actualment el porta el 70% de la humanitat, però curiosament és molt poc freqüent en poblacions africanes. Els millors candidats per passar-nos el gen són els neandertals, però no pas els únics: també ens queda la senyora X, els erectus, etc. I el pitjor problema: no ha aparegut al genoma neandertal, cosa que podria indicar que d'introgressed res de res.
-Tau H2 haplotip: Hi ha dues versions d'aquest gen, H1 i H2. Mutacions en aquest gen es creu que podrien estar implicades en certs tipus de retard mental i l'Alzhèimer. La gran majoria de la població mundial porta la versió H1. La H2 apareix només en europeus i poblacions que s'han barrejat amb ells, és a dir, que sembla ser un gen genuïnament europeu. I el més interessant de tot: Els llinatges que van donar lloc a H1 i H2 es van separar fa almenys 1.000.000 d'anys. Com és possible, doncs, que els europeus portin la versió H2? Els neandertals podrien ser una explicació ben plausible, si no fos perquè el genoma aquest cop tampoc no ha cantat (de moment).
-Estudi d'en Plagnol i cia: Els europeus podrien arribar a ser fins a un 5% neandertal, i els africans de l'oest també porten un 5% de gens d'orígen "arcaic". Resumint-ho, els autors d'aquest estudi van voler comprovar la validesa del model Out of Africa, i van estudiar quin % de gens tenia el seu orígen en l'expansió dels humans moderns fa menys de 100.000 anys i quin % no s'ajustava a aquest model. Van trobar que els europeus porten un 5% de gens que podrien no ser d'orígen africà recent, és a dir, que tindrien l'orígen en una població establerta a Europa uns 400.000 anys abans -els neandertals!- els africans de l'oest també mostren un 5% de gens d'orígen arcaic, que podria reflectir l'interbreeding amb altres homínids que corrien per allà -n'hi ha uns quants candidats: erectus, ergaster, senyora X, un grup de neandertals que va anar de safari, rhodesiensis, antecessor, idaltu, heidelbergensis, etc. Però tornem a estar amb el mateix problema de sempre: que el genoma neandertal no canta, i a més a més hi poden haver d'altres explicacions, no cal recórrer a l'interbreeding. Per en Hawks, però, sembla ser que aquesta és l'explicació més convincent. El temps ens dirà qui té la raó.
-Alan Templeton. Més vell que l'anar a peu, l'estudi del dr. Templeton, el qual va agafar gens de molt diverses poblacions humanes d'arreu del món posa de manifest que hi podria haver fins un 10% de gens "arcaics". Segons ell, hi va haver tres expansions fora del continent africà, la primera de les quals va començar fa 1.5 milions d'anys i "molt d'interbreeding entre grups". L'estudi fa bona pinta, però no és prou sòlid per tombar l'Out of Africa.
-Green (2006). Es diu que dos genetistes per separat, en Green i Noonan, companys de feina d'en Pääbo, van seqüenciar mostres d'ADN nuclear neandertal. Mentre que en Noonan no va trobar interbreeding, en Green, una miqueta, potser un 2-3%. Un estudi d'un tal Kim del 2007, utilitzant models matemàtics molt complexes, va arribar a la conclusó que la mostra d'en Green va patir uns nivells de contaminació altíssims, i que per tant cap de les seves conclusions era de fiar. Aquest va ser un cop molt dur, perquè s'havien pres moltes precaucions per evitar la contaminació amb ADN humà. L'estudi d'en Green ja creia que havia anat a parar a la paperera de reciclatge, fins que va reaparèixer una resposta a l'estudi d'en Kim l'estiu del 2009. Les conclusions? Que "potser no era contaminació, i els vostres models matemàtics han fallat, xatos". Fins ara, silenci absolut.
-GENOMA NEANDERTAL COMPLET (mitjans de 2010 en principi). Els resultats ja s'han publicat o s'estan publicant en una entrevista. Fa poc, en Lalueza va sortir en un diari explicant que "aquest estudi permetrà fusionar els models multirregionalista i el del fora d'Àfrica en un de sol més complex", però que... els resultats encara no es poden comentar! I ara!? Seria possible que haguéssin trobat alguna cosa??!? Siusplau, siusplau, que arribin depressa els resultats, ja fa 4 anys que m'espeeeeeerooooooooooooooooooooooo
dimarts, 13 d’abril del 2010
20 mites
Petitíssim recull de mites que la gent tendeix a creure i a assumir sobre els neandertals sense passar-ho abans pels centres de processament superior del cervell. Tots i cada un dels blocaires neandertalòfils que he vist, n'han fet una llista per facilitar les coses a aquests parents nostres tant interessants, i jo no en vull pas ser l'excepció:
1- Els neandertals eren molt bruts i tenien les dents de color verd de no rentar-se-les mai.
FALS! Es va trobar un escuradents al costat d'unes restes neandertals, en ple paleolític mitjà, cosa que indica que el seu propietari en feia ús. L'aparició del primer raspall de dents és força posterior, que jo sàpiga.
2- Eren caníbals.
Tant com nosaltres. En general no, s'alimentaven de fruits, altres animals... excepte en ocasions molt especials; el seu canibalisme sembla ser que era més aviat cultural. Hi ha grups humans que també el practiquen, el canibalisme, i no cal anar pas al mig de la selva amazònica; al llibre Una humanitat extingida se'n cita un cas que va passar a Alemanya, no fa pas massa temps.
3- Les dones neandertals tenien els pits molt grossos.
No n'hi ha cap evidència. N'hi devia haver amb els pits grossos i amb els pits ben esquifits. Això dels pits grossos només és una projecció dels desigs reprimits de certs guionistes.
4- Eren tant peluts com un ós.
Més o menys com els europeus d'avui en dia. No hi ha res que faci pensar que ho fóssin més o menys, tenien uns abrics de pell més bons que els nostres, no els necessitaven per res, els pèls.
5-Menjaven carn crua.
Com nosaltres. Sempre que podem ens la mengem cuita, perquè es fa més digerible, però moltes vegades també mengem coses crues: pernil dolç, fuet, botifarra, etc, i ben bones que són.
6-Parlaven més a poc a poc.
Gran mite extret de la guerre du feu, sense cap fonament sòlid. Que jo sàpiga tots els grups humans parlen més o menys a la mateixa velocitat, ara bé, caldria tenir un neandertal de carn i ossos per poder comprovar-ho.
7- Caminaven una mica geperuts, és clar, si es troben entremig de l'home i el simi...
FALS! Caminaven exactament com nosaltres, i sinó, pregunteu-li a en Trinkaus, el primer expert del món en neandertals que els va estudiar els peus amb serietat.
8- L'ADN ha demostrat que no hi tenim res a veure.
FALS! Precisament l'ADN ens informa que som entre un 99,5 i 99,9 idèntics a ells, o sigui que parlant en termes generals, tant els uns com els altres som una colla de neandertals (ai quina il·lusió).
9-En tot cas, l'ADN ens indica que som espècies diferents, i els híbrids serien estèrils.
FALS! L'ADN no pot determinar on acaba i on comença una espècie -paraules del propi Lalueza- i molt menys predir si la descendència seria fèrtil o no.
10- El seu cervell devia tenir una forma estranya.
No és cert. En un documental de la BBC se'ls reconstrueix el cervell, i l'expert diu que "era molt semblant al nostre, però un 20% més gros".
11-Eren violents, es barallaven constantment.
Pel que sembla, molt menys que nosaltres. De neandertals trobats amb ferides provocades per atacs d'un altre, només en sé dos: Saint Cesáire 1, que va rebre un trau al cap, però que gràcies als ajuts del seu clan la ferida va cicatritzar, i Shanidar 3, aquest es creu que va ser atacat, no per un altre neandertal, sinó per un sàpiens.
12- La majoria eren vells malalts.
Malalts no ho sé, però de persones d'edat avançada no n'hi havia gaires en comparació amb les societats modernes; això els podria haver posat en desavantge, perquè els avis són els qui més coneixements i experiència de l'entorn tenen.
13- Ho feien pel darrera.
L'Arsuaga va estudiar la pelvis d'un Homo heidy (els avantpassats dels neander) i va arribar a la conclusió que "ja s'aparellaven pel davant", o sigui, que estarien força més avançats en l'art kamasutrenc que molts moderns del segle passat, que tendien a fer-ho pel darrere.
14- Les dones havien de tenir un canal del part més ample que les modernes, perquè els neandertals tots sabem que tenien la closca força grossa.
Fals. El canal de part de les dones neandertals era tant ample o estret com el canal de part de qualsevol dona actual.
15- Només sabien fer aquelles puntes de llança tant lletges. Les coses maques, com ara collarets, les robaven o les copiaven.
Fals! Encara que els detalls artístics siguin més aviat escassos, s'està trobant evidència que també tenien els seus penjolls i objectes de decoració personal, que utilitzaven per quedar més macos. I també cal recordar que els sàpiens no van començar a fer collarets amb pedretes de força compulsiva ni pintades a les parets fins fa només 40.000 anys.
16- Són els europeus per excel·lència. No hi ha ningú més europeu que ells.
No és ben bé cert. No es coneix amb seguretat quin és el seu orígen exacte, però les restes més antigues han estat trobades a la península ibèrica, i s'ha arribat a pensar que podrien haver passat del continent africà a l'europeu des de l'estret de Gibraltar. En qualsevol cas, els seus avantpassats hipotètics (heidy) sembla ser que provenien d'Àfrica.
17- Eren molt forçuts. Podrien arribar a agafar un home, aixecar-lo i llençar-lo pel damunt del seu cap uns 4-5 metres lluny.
En Hawks no s'ho creu, ni jo tampoc. A "facts about neanderthals" hi explica que l'equiparació dels neandertals amb un d'aquells tiradors de la pilota d'acer dels jocs olímpics no té sentit: aquests homes tant increïblement forts probablement tenen una combinació de gens molt específica i estranya, i per tant és molt improbable que els neandertals fóssin tant forçuts com ells.
18- Eren masclistes.
Pel que sembla, tant homes com dones feien feines semblants, no hi ha una divisió clara del treball per sexes, com s'observa en la majoria de societats modernes. Les dones tant podien caçar mamuts com quedar-se a casa alletant el petit.
19- Un neandertal al metro cridaria l'atenció.
No ho crec pas. Hi ha moltes coses al metro que criden l'atenció: pidolaires, disfresses de pallasso, turistes rosses ensenyant les cuixes, ciclistes, cantants, guàrdies amb gossos llop... jo crec que un neandertal podria passar perfectament desapercebut.
20- No s'integrarien mai a la nostra societat.
A la nostra societat s'hi integra gent amb capacitats intel·lectuals, cultures, vides, experiències, llocs de naixement, molt diversos. Per què els neandertals no? Per estar-ne segurs, caldria fer-ne la prova amb uns quants clons.
1- Els neandertals eren molt bruts i tenien les dents de color verd de no rentar-se-les mai.
FALS! Es va trobar un escuradents al costat d'unes restes neandertals, en ple paleolític mitjà, cosa que indica que el seu propietari en feia ús. L'aparició del primer raspall de dents és força posterior, que jo sàpiga.
2- Eren caníbals.
Tant com nosaltres. En general no, s'alimentaven de fruits, altres animals... excepte en ocasions molt especials; el seu canibalisme sembla ser que era més aviat cultural. Hi ha grups humans que també el practiquen, el canibalisme, i no cal anar pas al mig de la selva amazònica; al llibre Una humanitat extingida se'n cita un cas que va passar a Alemanya, no fa pas massa temps.
3- Les dones neandertals tenien els pits molt grossos.
No n'hi ha cap evidència. N'hi devia haver amb els pits grossos i amb els pits ben esquifits. Això dels pits grossos només és una projecció dels desigs reprimits de certs guionistes.
4- Eren tant peluts com un ós.
Més o menys com els europeus d'avui en dia. No hi ha res que faci pensar que ho fóssin més o menys, tenien uns abrics de pell més bons que els nostres, no els necessitaven per res, els pèls.
5-Menjaven carn crua.
Com nosaltres. Sempre que podem ens la mengem cuita, perquè es fa més digerible, però moltes vegades també mengem coses crues: pernil dolç, fuet, botifarra, etc, i ben bones que són.
6-Parlaven més a poc a poc.
Gran mite extret de la guerre du feu, sense cap fonament sòlid. Que jo sàpiga tots els grups humans parlen més o menys a la mateixa velocitat, ara bé, caldria tenir un neandertal de carn i ossos per poder comprovar-ho.
7- Caminaven una mica geperuts, és clar, si es troben entremig de l'home i el simi...
FALS! Caminaven exactament com nosaltres, i sinó, pregunteu-li a en Trinkaus, el primer expert del món en neandertals que els va estudiar els peus amb serietat.
8- L'ADN ha demostrat que no hi tenim res a veure.
FALS! Precisament l'ADN ens informa que som entre un 99,5 i 99,9 idèntics a ells, o sigui que parlant en termes generals, tant els uns com els altres som una colla de neandertals (ai quina il·lusió).
9-En tot cas, l'ADN ens indica que som espècies diferents, i els híbrids serien estèrils.
FALS! L'ADN no pot determinar on acaba i on comença una espècie -paraules del propi Lalueza- i molt menys predir si la descendència seria fèrtil o no.
10- El seu cervell devia tenir una forma estranya.
No és cert. En un documental de la BBC se'ls reconstrueix el cervell, i l'expert diu que "era molt semblant al nostre, però un 20% més gros".
11-Eren violents, es barallaven constantment.
Pel que sembla, molt menys que nosaltres. De neandertals trobats amb ferides provocades per atacs d'un altre, només en sé dos: Saint Cesáire 1, que va rebre un trau al cap, però que gràcies als ajuts del seu clan la ferida va cicatritzar, i Shanidar 3, aquest es creu que va ser atacat, no per un altre neandertal, sinó per un sàpiens.
12- La majoria eren vells malalts.
Malalts no ho sé, però de persones d'edat avançada no n'hi havia gaires en comparació amb les societats modernes; això els podria haver posat en desavantge, perquè els avis són els qui més coneixements i experiència de l'entorn tenen.
13- Ho feien pel darrera.
L'Arsuaga va estudiar la pelvis d'un Homo heidy (els avantpassats dels neander) i va arribar a la conclusió que "ja s'aparellaven pel davant", o sigui, que estarien força més avançats en l'art kamasutrenc que molts moderns del segle passat, que tendien a fer-ho pel darrere.
14- Les dones havien de tenir un canal del part més ample que les modernes, perquè els neandertals tots sabem que tenien la closca força grossa.
Fals. El canal de part de les dones neandertals era tant ample o estret com el canal de part de qualsevol dona actual.
15- Només sabien fer aquelles puntes de llança tant lletges. Les coses maques, com ara collarets, les robaven o les copiaven.
Fals! Encara que els detalls artístics siguin més aviat escassos, s'està trobant evidència que també tenien els seus penjolls i objectes de decoració personal, que utilitzaven per quedar més macos. I també cal recordar que els sàpiens no van començar a fer collarets amb pedretes de força compulsiva ni pintades a les parets fins fa només 40.000 anys.
16- Són els europeus per excel·lència. No hi ha ningú més europeu que ells.
No és ben bé cert. No es coneix amb seguretat quin és el seu orígen exacte, però les restes més antigues han estat trobades a la península ibèrica, i s'ha arribat a pensar que podrien haver passat del continent africà a l'europeu des de l'estret de Gibraltar. En qualsevol cas, els seus avantpassats hipotètics (heidy) sembla ser que provenien d'Àfrica.
17- Eren molt forçuts. Podrien arribar a agafar un home, aixecar-lo i llençar-lo pel damunt del seu cap uns 4-5 metres lluny.
En Hawks no s'ho creu, ni jo tampoc. A "facts about neanderthals" hi explica que l'equiparació dels neandertals amb un d'aquells tiradors de la pilota d'acer dels jocs olímpics no té sentit: aquests homes tant increïblement forts probablement tenen una combinació de gens molt específica i estranya, i per tant és molt improbable que els neandertals fóssin tant forçuts com ells.
18- Eren masclistes.
Pel que sembla, tant homes com dones feien feines semblants, no hi ha una divisió clara del treball per sexes, com s'observa en la majoria de societats modernes. Les dones tant podien caçar mamuts com quedar-se a casa alletant el petit.
19- Un neandertal al metro cridaria l'atenció.
No ho crec pas. Hi ha moltes coses al metro que criden l'atenció: pidolaires, disfresses de pallasso, turistes rosses ensenyant les cuixes, ciclistes, cantants, guàrdies amb gossos llop... jo crec que un neandertal podria passar perfectament desapercebut.
20- No s'integrarien mai a la nostra societat.
A la nostra societat s'hi integra gent amb capacitats intel·lectuals, cultures, vides, experiències, llocs de naixement, molt diversos. Per què els neandertals no? Per estar-ne segurs, caldria fer-ne la prova amb uns quants clons.
dilluns, 12 d’abril del 2010
Els noms dels neandertals
A continuació faré un llistat de noms o àlies/motius que alguns antropòlegs amb molta inventiva i estima pels neander els van donar. Estúpids, incomprensibles, divertits, curiosos... n'hi ha per tots els gustos. Si els neandertals ressucitéssin, creieu que n'estarien orgullosos, del seu nom de pila? Jo crec que més aviat farien una ganyota de s'han tornat bojos, aquests cosins nostres tant poc agraciats?
-Pierrette/Pierrot: aquí hi tenim el transexual del clan. Al principi tothom creia que era un home. Després alguns es van centrar en la seva barbeta, una mica punxeguda,i les faccions gràcils del crani, que els van fer pensar que es devia tractar d'un cas d'interbreeding; la majoria opina que l'explicació més simple és que Pierrot era una dona: Pierrette. La Pierrette és la protagonista del Paléosite, un museu francès dedicat de ple als neandertals. Va morir d'un trau al cap, quan només comptava amb 20 anys.
-Amud: Un neandertal que destaca per dues coses: la primera, la seva alçada, un pelet més alta que la mitja neandertal, almenys dels clàssics, els que vivien a Europa; a l'orient mitjà hi vivien els "progressius", que tenien les típiques faccions neandertals un pèl menys marcades. L'altra és la mida del crani: el dia dels gegants, l'Amud podria anar perfectament al davant de la processó, juntament amb els capgrossos, però ell sense disfressa, és clar: amb els seus 1740 cc en tindria prou i de sobres.
-Nandy: Quin nom més cursi! No fa per un neandertal... Ara que potser aquest i els del seu clan, que va viure a l'orient mitjà també, fa uns 60.000 anys, sí que tenien certa ploma: la cova on es van trobar enterrats era plena de floretes de diferents espècies. Deixant de banda l'orientació sexual d'en Nandy i els seus, cal dir que la higiene no era el seu fort, almenys la higiene bucal; veure una fotografia detallada de les seves dents només pot provocar un reflex: obrir la boca i exclamar ECS!
-Moshe: En Moshe es va trobar ben senceret, el neandertal més sencer trobat mai: només en falta un troç de crani. Moshe ens ha llegat molt de coneixement: gràcies a ell podem saber que els neandertals tenien el potencial per poder parlar com nosaltres, almenys a nivell anatòmic. Ara només cal reconstruir-li la veu i fer-li llegir un discurset.
-Wilma: És el nom de la dona neandertal reconstruïda pels Kennis & Kennis, i que amb el seu posat d'amazona ens ensenya les seves qualitats femenines al Neandertal Museum, a alemanya; a seu costat hi té un company inseparable: la contrapartida masculina, també feta pels Kennis, però del qual encara no en sé el nom. Només puc dir una cosa: la Wilva i el senyor X són els neandertals més retratats, coneguts i admirats de tota la història.
-"o menino": És en Lagar Velho, el fill adoptiu que els seus descobridors (Trinkaus i Zilhäo) voldrien tenir en carn i ossos per demostrar que no van errats, i que és un híbrid autèntic.
Ara anem pels noms ficticis: els neandertals han tingut la sort (o la desgràcia) d'aparèixer en llibres, documentals, pel·lícules, cançons... que no fan més que demostrar la gran curiositat i fascinació que els moderns sentim per ells.
-Ao: Un neandertal que en teoria ha de sortir -o ja ha sortit- en l'últim film dirigit per en Malaterre. La única cosa que en sé: que es queda sol, perquè els del seu clan es moren -per això es diu le dernier néandertal- i que troba un clan de moderns, acabats d'arribar del continent africà; allà hi coneixerà la seva estimada i li demostrarà que ell és un mascle fet i dret.
-Akó: Es tracta de la reencarnació de Neandertal 1, en un jove neandertal aprenent de caçador de mamuts. Una història basada en fets reals de fa 42.000 anys que sap arribar al cor de l'espectador, l'heu de veure per poder entendre'm.
-Ponter: AGH! El protagonista de la trilogia, juntament amb la seva estimada Mary. Passaré depressa: és perfecte. PER-FEC-TE. Fort, sexy, amable, bon amant, bona persona, bon corredor, bon pare, bisexual, i no creu en déu. No deu ni cagar per por d'embrutar, de tant bo que és.
-Mogur: Shanidar 4 en persona, al Clan of the Cave Bear: li falta un ull, guareix la gent amb els seus remeis, parla amb els esperits, sap comptar més que ningú, té bon cor... sort d'ell, sinó la pel·lícula encara hagués estat més dolenta del que ja és.
-Broud: També surt al Clan de l'ós.És dolent, té mala llet i viola la protagonista unes quantes vegades. Per què s'inventen personatges tant repulsius que fan baixar la qualitat argumental de la pel·lícula d'una manera vertiginosa? Semblen massoquistes, aquests guionistes.
Aquest són els que m'han vingut al cap, però de ben segur que n'hi ha molts d'altres; així que hi pensi, ampliaré la llista. Els francesos són especialistes posant sobrenoms als neandertals, sobretot els més famosos, perquè com ja sabem, França és un lloc que als neandertals sembla que els agradava molt: el seu clima benigne, els seus boscos tant verds i abundants, perfectes per obtenir un bon trofeu de caça, les seves coves...
I per acabar, encara que no hi tingui res a veure, un dibuix de la Chapelle fet pel mateix John Hawks, que si no postejo JA, rebento. Com podeu veure, Hawks no només és un gran antropòleg, sinó també un gran artista; sembla ser que les dues coses van força lligades. Fixeu-vos-hi bé, gaudiu la Chapelle, aquell home de 40-50 anys que va morir en fa uns 60.000, quina expressió d'experiència, de saviesa, quins cabells més ben tallats, quin abric de pell, quina obra mestra!!
-Pierrette/Pierrot: aquí hi tenim el transexual del clan. Al principi tothom creia que era un home. Després alguns es van centrar en la seva barbeta, una mica punxeguda,i les faccions gràcils del crani, que els van fer pensar que es devia tractar d'un cas d'interbreeding; la majoria opina que l'explicació més simple és que Pierrot era una dona: Pierrette. La Pierrette és la protagonista del Paléosite, un museu francès dedicat de ple als neandertals. Va morir d'un trau al cap, quan només comptava amb 20 anys.
-Amud: Un neandertal que destaca per dues coses: la primera, la seva alçada, un pelet més alta que la mitja neandertal, almenys dels clàssics, els que vivien a Europa; a l'orient mitjà hi vivien els "progressius", que tenien les típiques faccions neandertals un pèl menys marcades. L'altra és la mida del crani: el dia dels gegants, l'Amud podria anar perfectament al davant de la processó, juntament amb els capgrossos, però ell sense disfressa, és clar: amb els seus 1740 cc en tindria prou i de sobres.
-Nandy: Quin nom més cursi! No fa per un neandertal... Ara que potser aquest i els del seu clan, que va viure a l'orient mitjà també, fa uns 60.000 anys, sí que tenien certa ploma: la cova on es van trobar enterrats era plena de floretes de diferents espècies. Deixant de banda l'orientació sexual d'en Nandy i els seus, cal dir que la higiene no era el seu fort, almenys la higiene bucal; veure una fotografia detallada de les seves dents només pot provocar un reflex: obrir la boca i exclamar ECS!
-Moshe: En Moshe es va trobar ben senceret, el neandertal més sencer trobat mai: només en falta un troç de crani. Moshe ens ha llegat molt de coneixement: gràcies a ell podem saber que els neandertals tenien el potencial per poder parlar com nosaltres, almenys a nivell anatòmic. Ara només cal reconstruir-li la veu i fer-li llegir un discurset.
-Wilma: És el nom de la dona neandertal reconstruïda pels Kennis & Kennis, i que amb el seu posat d'amazona ens ensenya les seves qualitats femenines al Neandertal Museum, a alemanya; a seu costat hi té un company inseparable: la contrapartida masculina, també feta pels Kennis, però del qual encara no en sé el nom. Només puc dir una cosa: la Wilva i el senyor X són els neandertals més retratats, coneguts i admirats de tota la història.
-"o menino": És en Lagar Velho, el fill adoptiu que els seus descobridors (Trinkaus i Zilhäo) voldrien tenir en carn i ossos per demostrar que no van errats, i que és un híbrid autèntic.
Ara anem pels noms ficticis: els neandertals han tingut la sort (o la desgràcia) d'aparèixer en llibres, documentals, pel·lícules, cançons... que no fan més que demostrar la gran curiositat i fascinació que els moderns sentim per ells.
-Ao: Un neandertal que en teoria ha de sortir -o ja ha sortit- en l'últim film dirigit per en Malaterre. La única cosa que en sé: que es queda sol, perquè els del seu clan es moren -per això es diu le dernier néandertal- i que troba un clan de moderns, acabats d'arribar del continent africà; allà hi coneixerà la seva estimada i li demostrarà que ell és un mascle fet i dret.
-Akó: Es tracta de la reencarnació de Neandertal 1, en un jove neandertal aprenent de caçador de mamuts. Una història basada en fets reals de fa 42.000 anys que sap arribar al cor de l'espectador, l'heu de veure per poder entendre'm.
-Ponter: AGH! El protagonista de la trilogia, juntament amb la seva estimada Mary. Passaré depressa: és perfecte. PER-FEC-TE. Fort, sexy, amable, bon amant, bona persona, bon corredor, bon pare, bisexual, i no creu en déu. No deu ni cagar per por d'embrutar, de tant bo que és.
-Mogur: Shanidar 4 en persona, al Clan of the Cave Bear: li falta un ull, guareix la gent amb els seus remeis, parla amb els esperits, sap comptar més que ningú, té bon cor... sort d'ell, sinó la pel·lícula encara hagués estat més dolenta del que ja és.
-Broud: També surt al Clan de l'ós.És dolent, té mala llet i viola la protagonista unes quantes vegades. Per què s'inventen personatges tant repulsius que fan baixar la qualitat argumental de la pel·lícula d'una manera vertiginosa? Semblen massoquistes, aquests guionistes.
Aquest són els que m'han vingut al cap, però de ben segur que n'hi ha molts d'altres; així que hi pensi, ampliaré la llista. Els francesos són especialistes posant sobrenoms als neandertals, sobretot els més famosos, perquè com ja sabem, França és un lloc que als neandertals sembla que els agradava molt: el seu clima benigne, els seus boscos tant verds i abundants, perfectes per obtenir un bon trofeu de caça, les seves coves...
I per acabar, encara que no hi tingui res a veure, un dibuix de la Chapelle fet pel mateix John Hawks, que si no postejo JA, rebento. Com podeu veure, Hawks no només és un gran antropòleg, sinó també un gran artista; sembla ser que les dues coses van força lligades. Fixeu-vos-hi bé, gaudiu la Chapelle, aquell home de 40-50 anys que va morir en fa uns 60.000, quina expressió d'experiència, de saviesa, quins cabells més ben tallats, quin abric de pell, quina obra mestra!!
Subscriure's a:
Missatges (Atom)