dimarts, 6 de març del 2012

Ús simbòlic d'ocells raptors per part de neandertals francesos

Fa aproximadament mig any ens va arribar la notícia de l'ús possible de plomes d'ocell amb finalitats no relacionades directament amb la subsistència a la grotta di Fumane, de fa més de 40.000 anys.

Dues coves franceses, la de Combre-Grenal i la de Les Fieux, inclouen en estrats datats, respectivament, fa 90.000 anys i entre 40 i 60.000 anys, el que semblen parts del cos d'ocells raptors diürns que haurien tingut un ús simbòlic (amb simbòlic entenem amb altres propòsits que no siguin satisfer les necessitats primàries, com ara la gana).

Entre les restes, s'hi troben urpes d'àguila, que presenten una sèrie de talls fets amb eines de sílex. La preservació d'una part no-comestible, com són aquestes urpes, ens indica que aquells neandertals van donar-hi una importància particular. De fet, totes les falanges que mostren talls són d'àguiles, un animal relativament difícil de caçar i força escàs, cosa que encara reforçaria més aquest simbolisme. És possible que aquestes urpes d'àguila servissin com a ornaments, o també com a símbol de pertanyença a un grup o fins i tot, per marcar certa posició jeràrquica dins d'aquest grup.

No es pot excloure del tot que els neandertals fessin aquells talls per alimentar-se de les àguiles, però el fet que les urpes en sí no aportin cap tipus d'aliment fa díficil de creure-ho. Com que els jaciments on s'hi han trobat aquestes urpes d'àguila abarquen un espai de temps força gran, de més de 30 milenis, això ens indicaria certa continuïtat en aquest ús d'urpes de raptors diürns amb propòsits simbòlics, tot i que no es pot excloure que hi hagués certa convergència, és a dir, que aquesta pràctica fos re-inventada pels clans neandertals diverses vegades en la seva història; no seria gens sorprenent si tenim en compte que l'ús no-simbòlic de les urpes d'àguila també s'ha proposat per a, almenys, un jaciment del paleolític mitjà d'Israel (fa 20.000 anys).

Curiosament, l'àguila s'utilitza com a animal totèmic a moltes societats actualment (només cal mirar les banderes d'alguns països).


Font: (article sencer!):Presumed symbolic use of diurnal raptors by Neanderthals

2 comentaris:

  1. Muy interante hallazgo!! Al principio creía que se refería otra vez a lo de las plumas de Fumane, pero me ha sorprendido bastante lo de las garras de águila.

    Estas últimas semamnas están siendo muy prolíficas en noticias interesantes, a ver si continúa el ritmo!!

    Un saludo!!

    ResponElimina
  2. "Muy interante hallazgo!! Al principio creía que se refería otra vez a lo de las plumas de Fumane, pero me ha sorprendido bastante lo de las garras de águila."

    La águila es un animal muy respetado actualmente, se usa como símbolo de poder y prosperidad, y parece que los neandertales también sentían mucho respeto por esta ave.

    "Estas últimas semamnas están siendo muy prolíficas en noticias interesantes, a ver si continúa el ritmo!!"

    Sii!! Es un no parar! Creo que en poco tiempo se han movido muchas viejas teorías y han aparecido de nuevas. Se hace difícil digerirlo todo en tan poco tiempo, y nada indica que las noticias bomba no continuen en las proximas semanas.


    Saludos!!

    ResponElimina