diumenge, 18 de setembre del 2011

Lozoya, un nom neandertal femení

Gràcies al blog Prehistoria al Día, hem pogut conèixer la troballa de quatre dents en una cova de Pinilla del Valle (Madrid) que els experts creuen que fa més de 40.000 anys anaven encaixades a la boca d'una nena neandertal de dos anys i mig.



Malgrat la seva curta edat, aquesta nena ja ha sortit a bona part dels diaris espanyols i és motiu de conversa dels aficionats a la prehistòria, que han qualificat la troballa "d'única". Entre els arqueòlegs que participaven a l'excavació d'aquesta localitat madrilenya, s'hi troba l'arxiconegut Arsuaga, que ens ha aclarit una mica per què amb només 4 dents ja s'han atrevit a predir el sexe de l'individu: "No està clar que l'individu fos una nena, ho pensem perquè les dents no eren de grans dimensions, però caldrà confirma-ho quan les analitzem".

Els arqueòlegs també estan investigant les circumstàncies de la mort de Lozoya, així com també si la nena va ser enterrada i si hi va haver algun ritual d'acomiadament, cosa que no seria sorprenent si tenim en compte que ja s'han trobat molts enterraments repartits pel domini neandertal, infantils i d'adults. Sigui com sigui, sabem que Lozoya no estava sola en el seu nínxol, sinó que compartia el pas del temps amb una espècie de rinoceront que es va extingir fa 40.000 anys i un ur.

Les dents de nens neandertals no són gaire freqüents, i és una pena, perquè ens poden proporcionar moltes dades de l'individu: de què va morir, què menjava, quines malalties patia, etc. En aquest sentit, esperem que les dents de la Lozoya substitueixin el seu aparell fonador, que malauradament no s'ha conservat fins als nostres dies.

Enllaç
FONT:

http://www.quo.es/ciencia/prehistoria/nina_neandertal_en_madrid

6 comentaris:

  1. Me parece que con esta noticia ya podemos afirmar que el "HYPE" se ha instalado en las noticias sobre hallazgos neandertales.

    Creo que, aparte de algunas exageraciones y mucho autobombo (que, bueno, son cosas perdonables) ha habido bastante de desinformación y transmisión de ideas equívocas.
    En parte, creo que por culpa de los periodistas, pero también de los propios arqueólogos: por una mala elección de las ideas transmitidas y de las palabras escogidas. Me refiero a casos como el de Juan Luis Arsuaga diciendo en la Sexta "creemos que esta el esqueleto completo.. o estuvo... porque los dientes de leche son muy delicados" (ya, por eso aparecen típicamente molares deciduos neandertales en la decenas de yacimientos en cueva excavados en las últimas décadas); "normalmente no aparecen restos neandertales" (será en las provincias donde trabajas tu... en el resto del mundo los hay a cientos, muchos más que sapiens arcaicos por ejemplo... vamos que el los últimos años es raro el verano en que no aparecen 1, 2 o 3 neandertales nuevos sólo en la cuenca mediterránea)

    Perlas, por cierto, acompañadas de grandes columpiadas de las periodistas "parece ser el primer enterramiento neandertal" (risas), "uno de los hallazgos arqueológicos más importantes de Europa" (¡toma ya!) y "lo que es seguro es que era pelirroja" (¡ole sus narices!) y "restos de esta niña o incluso de otros miembros de su TRIBU" (risas, aplausos y silbidos)

    ResponElimina
  2. jajajaja molt bo Millán!

    Pel que fa a aquesta notícia, encara no he tingut temps de veure els titulars "sensacionalistes" que l'acompanyen, en part perquè només l'he llegida al blog d'en David i a Quo.

    Al principi em pensava que s'havia trobat l'esquelet sencer, perquè veig que a la imatge ja l'han reconstruïda, fins i tot l'Arsuaga li agafa la mà xD.

    Està clar que aquesta reconstrucció no es basa en res, perquè a partir de 4 dents és impossible fer qualsevol reconstrucció, però en fi, el que passa és que sinó tot quedaria massa "soso": amb només 4 dents no n'hi ha prou per fer un article, i en canvi si hi poses la reconstrucció de la nena pèl-roja amb l'Arsuaga fent-li de papà i hi afegeixes 4 banalitats més potser atreuràs més lectors. És el truc de sempre: als arqueòlegs fidels a la ciència els deuen fer mal els ulls cada cop que llegeixen el diari, però què hi farem, són les gangues de l'ofici...

    ResponElimina
  3. El enlace a la noticia de la sexta: http://www.lasextanoticias.com/videos/ver/la_nina_de_lozoya/481753

    ResponElimina
  4. "La niña de Lozoya era pelirroja, nació hace 40 mil años en la sierra madrileña y ahora se ha convertido en uno de los mayores hallazgos arqueológicos de Europa."

    CORRECCIÓ:

    La reconstrucció de les 4 dents trobades a Lozoya és pèl-roja, va ser pintada fa pocs dies en algun apartament madrileny i ara s'ha convertit en una de les millors troballes periodístiques d'Europa.

    Com diuen els anglesos, *FACEPALM*

    ResponElimina
  5. Saludos a los dos:)

    Gracias por los enlaces;)

    Cuando leí la noticia también me quedé bastante sorprendido de los titulares, sin duda muy sensacionalistas.

    En mi opinión se han dejado llevar por el dibujo, que está bien a modo de anécdota, pero no como para dar por sentado que era pelirroja.

    Pero más allá del sensacionalismo, me parece muy interesante lo del posible enterramiento y la aparición de lascas y núcleos diminutos que han podido servir a los más jóvenes para aprender las técnicas de talla.

    ResponElimina
  6. Hola David!!

    El dibujo para acompañar la notícia no estaba mal, siempre mejor poner un dibujo de una niña que dibujar 4 dientes diminutos. Lo que es para ponerse las manos en la cabeza es que los periodistas se hayan creído que el dibujo era real, es decir, que en realidad ya se había comprobado que era una niña de 1 metro de estatura, blanquita y pelirroja, entre otra información "dudosa".

    Entiendo que 4 dientes no dan para mucho, pero con lo interesante que está el tema relacionado con los neandertales y su cultura desconocida, no hace falta inventar nada, que aquí la realidad supera la ficción :)

    ResponElimina