dimarts, 9 de novembre del 2010

Nerja (Màlaga) podria amagar la CLAU.

Saber com va viure i morir l'últim neandertal és una qüestió que ens té a tots intrigats, i que probablement mai no podrem saber, perquè tots sabem que les màquines del temps són coses de la ciència-ficció i mai no podrem veure un neandertal viu (sanglots).



Bajanades. Hi ha uns malaguenys que diuen que ells han trobat la clau. Aquesta clau té una forma ben curisosa: és un forat entremig de les roques, anomenat vulgarment "cova", que compta amb el simpàtic nom de Nerja, que encara no sé com el deuen pronunciar, els arqueòlegs de la regió. En qualsevol cas, el que ens interessa aquí, és que segons el gerent de la cova, un tal Angel Ramírez, la seva casa d'estuieig conté la clau. La clau per saber què els va passar als neandertals; i tot això només perquè n'està convençut que a Nerja, on s'hi ha trobat presència humana des de fa 40.000 fins 3.000 anys (en el meu parer, hi hauriem de posar fins a l'actualitat) no només hi van viure els últims neandertals, sinó que van compartir espai amb els moderns, acabats d'arribar des d'algun punt del globus terrestre, probablament des de l'altra banda dels Pirineus.

En ciència no ens val allò de "crec", sinó més aviat les datacions amb el C14, els fòssils de neandertals i les eines de sílex. El cas és que segons Ramírez, hi ha una quantitat de material important que està sent rescatat (no he trobat cap paraula millor) de sota terra i translladat cap al laboratori per fer-ne les datacions precises.

Datacions que encara no s'han fet, però per les paraules de Ramírez, s'intueix que la cosa va de debò, perquè segons ell, hi ha "indicis" de la coexistència entre les dues humanitats... a la mateixa cova!!

Calma, calma. És gairebé impossible d'afirmar, això. Encara que es trobi material pertanyent a dues indústries diferents que datin del mateix període, encara que es descobreixi algun esquelet híbrid, encara que hi hagi alguna cara de neandertal pintada a la paret, etc, és realment difícil per no dir impossible d'assegurar que un grup de persones va coexistir en un mateix espai fa 40.000 anys.
El motiu és que 40.000 anys és un període de temps molt llarg, comparat amb la vida d'un ésser humà, i fins i tot d'un clan de caçadors, sigui de l'espècie que sigui.
Tot i així, el fet que els neandertals -sembla- sobrevisquessin durant més temps a l'extrem sud de la península fa que la hipòtesi sigui plausible. Potser no van coexistir sinó que es van acabar traient els budells els uns als altres, però en qualsevol cas, la cosa fa moooolt bona pinta.
Un dubte espantós que m'assalta tot d'una és que potser hi van viure l'Aki i l'AO. A la pel·lícula es queden a viure a l'Europa "meridional". No, prefereixo que no.



Potser Nerja serà la clau, o potser no. Suposadament, d'aquí x temps rebrem alguna notícia referent a les datacions i el material trobat.

Com a bon gerent de la cova, Ramírez s'encarrega de preservar-la de la millor manera possible, i una manera més moderna de fer-ho és parlant de coexistències entre humanitats i extincions misterioses. Esperem que aquesta publicitat aviat dóni els seus fruits i que a l'estiu la cova s'envolti de turistes i no tant turistes encuriosits pel destí dels neandertals.

4 comentaris:

  1. bueno, por una parte tiene pinta de que "han inflado un poquito las expectativas" para hacerse notar (tampoco es que sea demasiado criticable), pero no niego que han despertado tb. mi curiosidad... Espero que luego no sea otra clásica cueva con niveles de la "transición PM-PS" complejos y de difícil interpretación... sería decepcionante.

    He mirado en Dialnet la producción investigadora de José Luis Sanchidrián y no está nada mal la verdad. Es el cv de un investigador serio. Si acaso un pelín escaso en trabajos sobre neandertales, pero en fin siempre se empieza en algún punto :)

    ResponElimina
  2. "Espero que luego no sea otra clásica cueva con niveles de la "transición PM-PS" complejos y de difícil interpretación... sería decepcionante."

    No ens desanimem abans d'hora!

    El "gerent" de la cova ha fet comentaris com ara que els neandertals eren una espècie que portava molt de més temps vivint sobre la Terra, i que per tant està per veure si nosaltres arribem on han arribat ells i bla bla bla; comentaris que fan una mica d'oloreta de "no en tinc ni idea" però m'agradaria pensar que el tipus només feia una mica de publicitat.

    "Si acaso un pelín escaso en trabajos sobre neandertales, pero en fin siempre se empieza en algún punto :)"

    Suposo que entre els excavadors hi deuen haver experts... al cap i a la fi suposo que qualsevol arqueòleg que excava en una cova buscant indicis neandertals n'ha de tenir per força algun petit coneixement, o encara que només siguin experts fent datacions i classificant les eines, sinó malament rai!

    El que més em preocupa és no saber quan publicaran l'estudi, si és que n'estan fent cap :P

    ResponElimina
  3. Ja hi som!

    "Hasta se baraja que unos y otros librasen una feroz batalla por recintos comunes como la cavidad nerjeña"

    Com poden saber si un grup d'homínids es van apredregar per allà aprop fa més de 40 milenis?

    "Y será en breve cuando quede determinada esa circunstancia, porque «se realizan actualmente pruebas de datación cronológica y clasificación del materia extraído durante las últimas campañas».
    De los análisis podría imaginarse, con datos científicos contrastados, una lucha entre el «más desarrollado físicamente» Homo Neanderthalensis, contra el «más intelectual» Homo Sapiens Sapiens."

    Pfff... massa sensacionalisme pel meu gust. Es veu que s'hi han trobat eines dels neandertals (deuen ser de la indústria mosteriana) i que ara s'han de datar. La presència d'humans moderns i baralles entre ells, no sé pas d'on ho deuen haver tret. Crec que aquesta "clau" encara s'ha de trobar, si és que realment existeix.

    ResponElimina
  4. La cosa se ha puesto bastante folklorica si, este "gerente" se llena un poco la boca para promocionar la cueva :-/

    ResponElimina