dilluns, 31 d’octubre del 2011

Més evidència que els Hòbbits eren Erectus esquifits

Diferents teories han intentat explicar l'existència d'aquells dos cranis minúsculs que van aparèixer fa relativament poc a l'illa de Flores, a Indonèsia, i que no sobrepassaven la vintena de milenis.



El descobriment de l'Home de Flores, també apodat Hòbbit o simplement "Flo" l'any 2003 va marcar un abans i un després en l'era antropològica, i és que en aquell indret hi hagués pogut aparèixer de tot: erectus, sapiens-erectus, sapiens arcaics, sapiens moderns, neandertals evolucionadíssims, homes de Java que han perdut els seus trets distintius, denisovans insulars i heidelbergensis aïllats. De tot, menys una calavera minúscula i somrient.

El metre d'alçada que s'ha calculat pels Hòbbits deixa en evidència que, en qualsevol cas, eren una població ben diferenciada de la resta del planeta, perquè fins llavors, tots els homínids de l'època es movien al voltant 1,50 metres.

Potser va ser aquesta alçada intrigant la que va fer pensar a certs antropòlegs que no es tractava d'homínids arcaics com a tals, sinó d'algun humà modern amb patologies semblants a l'enanisme o fins i tot d'alguna forma d'australopitecus que per casualitats de la vida havia emigrat des d'Àfrica a l'illa de Flores.

Un estudi molt recent ha analitzat el crani dels dos Hòbbits principals que es coneixen i els anàlisis, malgrat que oberts a les noves troballes que es puguin fer a l'illa, apunten cap a la direcció que seria més plausible: es tractava molt probablement d'una població d'Homo erectus, descendents de l'Home de Java, que va arribar a Indonèsia fa almenys 1,7 milions d'anys, que haurien quedat aïllats amb el pas del temps a l'illa de Flores i haurien adquirit aquestes mides tant petites. Per les característiques del crani, els Hòbbits pertanyien al gènere Homo, és a dir, són més semblants a nosaltres que no pas els H. habilis, i d'altra banda, també presenten trets arcaics que els situen molt aprop de l'Home de Java.



La qüestió és: quin va ser el destí d'aquells minúsculs homínids? Coneixent que fa 1,7 milions d'anys fins en fa menys de 20.000 encara vivien en aquesta part del món, mentre que actualment ja no, tot apunta com a culpable de la seva extinció l'arribada dels humans moderns.


Font:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047248411001941

2 comentaris:

  1. Generalmente tiendo a pensar en los 'hobbits' como H. erectus (senso lato??). Pura navaja de Occam - es lo que hay.

    El resumen indica algunos rasgos que recuerdan al H. habilis sin embargo, lo que me hace pensar en el H. georgicus (Dmanisi). Pero bueno: H. erectus senso lato en cualquier caso.

    ResponElimina
  2. Sí.
    Ja.
    Qualsevol cosa abans de posar-se, ara, a canviar un paradigma totalment erroni (però fortament ideològic i mooolt lucratiu) amb 200 anys de retard.

    http://vimeo.com/10330767

    DESMONTANDO A DARWIN - ENTREVISTA MAXIMO SANDIN


    http://blip.tv/ccbaxter/m%C3%A1ximo-sand%C3%ADn-darwinismo-ciencia-y-poder-3476166

    Máximo Sandín - «Darwinismo, ciencia y poder. La base científica de las ideas dominantes»


    Vergonya i fàstic, senyors!

    Jordi.
    Barcelona

    ResponElimina