diumenge, 23 d’octubre del 2011

Discontinuïtats homínides a l'Europa meridional

Els primers anglesos van arribar a les illes britàniques fa més de 900.000 anys. Aquests anglesos segurament no van fer servir la flota de guerra, sinó que més aviat van passar per sobre el glaç, o com a molt van arribar a les majestuoses illes amb quatre pals lligats amb cartílag de bisó.
La cara d'aquests anglesos tampoc no s'assemblava massa a l'actual, i en carta manera, és una incògnita saber d'on van arribar: si de l'est o del sud.



De l'est, perquè es creu que la majoria d'homínids que van arribar a Europa, van passar per l'Àsia, i del sud, perquè sembla que alguns, com ara Orce, podrien haver travessat l'estret de Gibraltar. En qualsevol cas, aquells britànics van haver d'arribar d'algun lloc. La teoria predominant és que els britànics nou-cent-milenaris van arribar de la península ibèrica, que es creu que estava habitada des de fa més o menys 1,5 milions d'anys.

Aquest estudi revisa les dades del registre fòssil de la península, i arriba a la conclusió que no "és", sinó potser "era", perquè de fet, la península no va estar contínuament habitada des de fa 900.000 anys a l'època dels neandertals. En unes altres paraules: és possible que aquells britànics no arribessin del sud, sinó de l'est, o de qualsevol altra banda. La qüestió és: què els va passar als primers pobladors de la península ibèrica, que es van extingir? I no, aquest cop no va ser per culpa dels homenets foscos de cames llargues. O sí?



Font:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1040618211005829

2 comentaris:

  1. Interesante el enlace, me ha servido para el post que estoy preparando sobre el poblamiento de Europa; gracias!!!! Hay en el mapa un yacimiento en Bulgaria que desconocía,he buscado info y parece ser que hay restos de actividad humana en torno a los 1,2 - 1,4 m.a (lo curioso es que la evidencia es un hueso con marcas incisas en paraelo que los descubruidores interpretan como la primera muestra de arte abstracto de la humanidad, es decir hace 1,2 millones de años!!!??). Tb aparece un molar de Homo sin clasificar- homo sp -de esta antigüedad.

    Lo pondré en la fuentes del post, junto con esta entrada!!

    Un saludo.

    ResponElimina
  2. Hola David!

    Vaya, no sabía esto de Bulgaria, qué interesante! Con estas fechas seguramente se trataría de H. erectus, relacionados con los antecesores (a lo mejor?) y los primeros "británicos", pero claro, con un diente no se puede decir...

    Me alegro que te sirva para el post, espero impaciente saborear su lectura :)

    ResponElimina