dilluns, 17 d’octubre del 2011

Examinen l'ADN de l'Ötzi

La bèstia dels Alps sempre ens sorprendrà, i sempre ens quedaran secrets per conèixer. Però gràcies a les noves tècniques d'exploració -a tots els nivells- d'individus que van viure fa desenes de milers d'anys, podem afirmar que la privacitat de l'Ötzi està sent vulnerada fins al nivell més íntim.



És clar, només una mòmia de 5.300 anys podria deixar-se examinar els seus budells, cervell, músculs, i fins i tot ADN sense posar-hi cap entrebanc. Afortunadament, ja no sent res.

Amb el projecte de seqüenciació del genoma de l'Ötzi que s'està duent a terme en un laboratori austríac, cada cop tenim més informació de qui va ser aquest Yeti. Deixant de banda la dada que molt probablement tenia els ulls de color marró i que vam saber fa ben poc, sembla ser que la bèstia dels Alps, igual que els neandertals i a diferència d'un bon nombre d'europeus, era intolerant a la lactosa. Pel que fa als parents vius més propers de l'Ötzi, hi trobem els europeus del sud, com ara sards, sicilians i bascos. Aquestes similituds no sorprenen gens si tenim en compte que l'Ötzi vivia relativament aprop en l'espai i en el temps d'aquests poblacions. El que en canvi sorprèn més, és l'haplogrup del cromosoma Y de l'Ötzi, G2a4, que és força estrany a tot Europa.

Altres dades que han estat revelades, és que en cas de no haver mort d'una pallissa, la bèstia dels Alps segurament ho hagués fet per un atac de cor, i és que tenia problemes amb la pressió arterial. També era portador d'un bacteri que causa la malaltia de Lyme. Una altra curiositat és que sembla que -pels anàlisis d'estómac- abans de morir, l'Ötzi s'havia menjat tranquilament una cabra montesa al seu refugi. La mort es va produir per un fort cop de cap, però no se sap si va se causa de l'impacte que va rebre en caure a terra després que li clavessin la llança... o bé un cop de gràcia del seu "metge", quan va veure que ja no hi havia res a fer.



Més informació:

http://ngm.nationalgeographic.com/2011/11/iceman-autopsy/hall-text

2 comentaris:

  1. "... abans de morir, l'Ötzi s'havia menjat tranquilament una cabra montesa al seu refugi".

    Entera?! O.o

    ResponElimina
  2. No sé si entera o solo unos bistecs a la brasa, pero quedó satisfecho antes del gran viaje :P

    Al parecer este turista tuvo la misma suerte que la cabra:

    http://www.20minutos.es/noticia/1191005/0/turista-aleman/victima-canibales/polinesia/

    ResponElimina