dilluns, 8 de novembre del 2010

Els neandertals no veien el món igual que nosaltres!

(Per fi algun estudi que sembla interessant!!)

Sempre ens hem preguntat si els neandertals veien el món com nosaltres, si pensaven com nosaltres, si parlaven com nosaltres, si el seu desenvolupament era com el nostre, si eren tant intel·ligents com qualsevol de nosaltres, etc.

I mentre alguns estudis apuntaven cap al sí, d'altres no sonaven tant convençuts davant d'aquesta igualtat, encara que "nosaltres" i "ells" compartim més del 99,7% del genoma.



El genoma neandertal ens ha permès de conèixer que hi ha certs gens relacionats amb l'esquizofrènia i l'autisme que no es troben en els neandertals, cosa que ja indicaria certes diferències cognitives, però que tampoc no vol dir gran cosa, al cap i a la fi només són dos gens, dels milers que hi deuen haver involucrats en el desenvolupament cerebral.

El registre fòssil no ha sabut donar -o no hem sabut veure-hi- una resposta clara en les capacitats cognitives dels neandertals. Bàsicament les conclusions a les quals s'arriba estan força influenciades pels investigadors, que com sabem es divideixen en dos grups: els partidaris dels neandertals idèntics a nosaltres, i els partidaris dels neandertals subhumans.
Algunes troballes semblen indicar cert simbolisme entre els neandertals certament, però recentment s'està qüestionant si per exemple la indústria Chatelperroniana va ser made in neandertals, i si aquests realment van arribar mai a canviar el seu mosterià per qualsevol altra indústria amb un simbolisme semblant a les dels moderns, és a dir, amb collarets, figuretes, etc.

Una altra manera molt interessant d'acostar-nos a la mentalitat neandertal és estudiant-los el desenvolupament cerebral, una tasca ben difícil si tenim en compte que no hi ha cap neandertal vivent.
Per sort, sí que tenim els fòssils d'alguns nounats neandertals que es conserven en molt bon estat.
Científics de l'institut Max Planck han pogut comparar els cervells de nounats neandertals i moderns, i han arribat a conclusions que segur que no ens deixaran indiferents: els cervells d'ambdos grups eren d'igual mida al moment del naixement, però en canvi s'observen canvis significatius durant el primer any de vida, canvis importants i decisius a l'hora de modelar les relacions socials i comunicatives superiors, segons Philipp Gunz.



L'equip d'en Philipp ha utilitzat impressions virtuals basades en "endomotlles" que són reconstruccions dels cervells dels nounats neandertals i moderns, fetes a partir dels cranis.

A partir del primer any de mida, els endomotlles dels nounats moderns passen d'una forma més allargada a globular, cosa que no s'observa en els neander. Diferències molt significatives entre el desenvolupament dels nadons moderns i els ximpanzés també s'han observat a partir del primer any de vida; per tant, aquesta fase anomenada de "globularització" varia enormement entre els humans moderns i la resta de primats, neandertals inclosos.

Els investigadors creuen que aquests canvis en el patró de desenvolupament cerebral van tenir lloc en els orígens de l'H. sapiens, però no han especificat quan; en qualsevol cas, el genoma neandertal tindria alguna cosa a dir-hi, però malauradament encara no se n'ha publicat cap estudi d'aquells que tenia intenció de fer C. Lalueza amb els ratolins, només tenim un possible gen candidat que faria al·lucinar amb la marihuana, i que hem descobert gràcies al meravellós genoma de l'Ozzy.



Així doncs, si aquest estudi publicat al Current Biology que porta de nom Brain development after birth differs between Neanderthals and modern humans és correcte, això voldria dir que els neandertals segurament no pensaven d'una manera igual a la "nostra" (també seria interessant de saber aquests patrons es mantenen, respectivament, per tots els humans moderns i per tots les neandertals). Això no els fa pas inferiors ni subdesenvolupats, sinó tot el contrari: encara els fa més fascinants: us imagineu poder veure el món d'una altra manera? Poder sentir, pensar, entendre d'una altra manera? Cada cop que fem un nou descobriment, els neandertals se'ns fan més desconeguts i misteriosos.

Com m'agraden!!

4 comentaris:

  1. Estoy 100% de acuerdo contigo cuando dices que ser diferentes los hace más fascinantes y no menos inteligentes. Te felicito porque me parece una forma de tratar la noticia muy acertada.

    Siempre he pensado y sigo pensando que quedan muchas cosas por descubrir sobre los neandertales que nos asombrarán más si cabe.

    ResponElimina
  2. Hola David, benvingut ;)

    Bé, el cert és que no sabem fins a quin punt aquesta diferència suposa que eren diferents de nosaltres. És possible que només afectés alguna capacitat molt poc rellevant que ens podria passar desapercebuda, però m'inclino a pensar que si aquesta diferència va aparèixer i s'ha mantingut fins els nostres dies, i que a més a més és precisament en l'intel·lecte on més ens diferenciem dels altres primats, és perquè deu ser important.

    Tal com he dit, això no vol dir que ells fossin menys llestos. Potser eren menys sociables, potser s'emocionaven menys, o no tenien tanta facilitat a l'hora de compondre un poema, vés a saber. I encara no sabem si en algunes coses eren tant bons o fins i tot millors que nosaltres, perquè per exemple el seu lobul occipital està més desenvolupat que el nostre (vaig llegir que en els aborígens australians també està força desenvolupat).

    ResponElimina
  3. He encontrado un artículo en pdf relacionado con el tema. Es de la Revista Portuguesa de Arqueología, volumen 11, nº1 - 2008 - páginas 5-32.

    Te dejo un pequeño extracto ...."esta diferente capacidad cognitiva del neandertal ha sido utilizada con frecuencia para exlicar su posible dependencia cultural de los HAM, así como su definitiva desaparición. Sin embargo tal afirmación, sin fundamentos que justifiquen tal distinción cognitiva, no pasa de ser una simple hipótesis a demostrar..."

    http://www.igespar.pt/media/uploads/revistaportuguesadearqueologia/11_1/1/01Cognicionyconducta.pdf

    Espero lo encuentres de utilidad.

    ResponElimina
  4. Gràcies pel pdf, és d'allò més interessant :)

    Estic completament d'acord amb l'extracte que has posat i amb l'article en general. Hi ha una petita pega, i és que els autors donen per fet que com que el FOXP2 ha estat datat en només 100-200.000 anys, els neandertals no el tenien, i per tant, no podien parlar com nosaltres; ara sabem que si que tenien la mateixa versió del FOXP2 que tots els humans moderns, encara que hi hagi altres gens implicats en el llenguatge, i que l'anatomia també hi tingui alguna cosa a dir... però com que sembla ser que les àrees cerebrals implicades en la parla no eren massa diferents, és plausible pensar que tenien llenguatges complexos.

    El que passa és que per més models que tinguem, no podem saber com pensaven els neander, no ens podem ficar dins la seva ment, i sembla que cada dia apareguin nous estudis que contradiuen el que ens pensavem que sabíem el dia anterior. Per exemple, el Chatelperronià, que es creia que era una indústria inventada pels neandertals que havien estat "culturalment influenciats" pels HAM, ara resulta que podria no ser d'orígen neandertal, i això ens torna a fer dubtar de si mai van arribar a mostrar un simbolisme important a la seva cultura, comparable al dels HAM que van arribar a Europa.

    ResponElimina