dimecres, 3 de novembre del 2010

Científicament comprovat: la teva parella neandertal et faria el salt



La ciència avança a passos de gegant, i allò que ens semblava impossible l'any passat, pot ser que l'any que ve sigui una realitat. Tot i sabent això, hi ha coses que encara em sorprenen i em costen de creure. És el cas d'un hipotètic estudi (i dic hipotètic perquè no l'he vist publicat enlloc) que ha fet un salt en el temps i s'ha translladat a l'època neandertal per espiar els nostres protagonistes, per tal de conèixer la seva ment, concretament, les seves conductes sexuals. Així doncs, aquest estudi seria com una minicàmera que venen en botigues especialitzades tipus "la tienda del espía", a Barcelona, i que permeten descobrir moltes coses, com ara una infidelitat.

En el cas dels neandertals la càmera s'hauria d'haver amagat entre els arbustos situats aprop del campament o cova neandertal, i estar funcionant dia i nit per observar qualsevol conducta sospitosa d'adulteri. Ara que també caldria conèixer millor els membres del grup per saber realment si algú estava fent el salt a algú altre, i fins i tot si les societats neandertals eren permissives en aquest sentit.

Com que les màquines del temps encara no s'han inventat, sembla que aquesta proesa sigui de moment, impossible. Però no ho és, tot al contrari: saber si els neandertals es feien el salt entre ells és la cosa més fàcil del món. Només cal mirar-los els dits. No faig broma: hi ha uns scientistsss, entre els quals hi figura la quiròloga Emma Nelson, que creuen que mirant la llargada dels dits neandertals i d'altres homínids, ens podem estalviar el viatge amb la màquina del temps i tot el numeret de la càmera.




Una cosa que m'ha cridat molt l'atenció és que JA VAIG COMENTAR LA NOTÍCIA! Cosa que vol dir que o bé la mateixa notícia s'ha tornat a repetir després d'un any o dos, o bé he fet un salt endavant en el temps. En qualsevol cas, tinc una sensació de dejà vu més que real, que puc demostrar ara mateix rescatant el comentari que vaig fer d'aquesta diguem-ne notícia del congelador de NeanderFollia (sí, tinc moltes coses: congeladors, llibres de Dret Neandertal, àlbums de fotografies... només em falta un laboratori per seqüenciar més genomes neandertals).
El comentari és del 25/9/2009, o sigui que ja té més d'un any, però per les casualitats de la vida, continua estant fresc com una rosa:

"La doctora Emma Nelson ha dut a terme un estudi en el qual suggereix que la llargada del dit anular dels neandertals els hauria pogut portar a l’extinció.

QUÈ?

Això mateix. La doctora Emma Nelson n’està gairebé segura, per no dir segura del tot, que la relació entre la llargada del dit índex i el de l’anular de les mans d’una, en aquest cas, determinada espècie, en pot predir les conductes socials complexes de dins del grup.

COM?

Ella ha agafat com a mostres les mans d’un conjunt de la població Homo sapiens, dos neandertals i un A. afarensis; ha pres les mides dels dits índex i anular dels dos neandertals i de l’afarensis, i els ha comparat amb els dels moderns, i a partir d’aquí n’ha extret unes quantes conclusions, les més acolorides de les quals són: que els neandertals, com que tenien els dits anulars més llargs que els índex, odiaven la monogàmia i que mantenien sexe indiscriminat amb els membres del seu grup, mentre que els afarensis eren més propensos a ser monògams, és a dir, a mantenir relacions sexuals amb un únic individu del grup, perquè, diu, tenien els dits índex més llargs que els anulars.

QUÈÈÈÈÈÈÈÈÈÈÈÈÈÈ??????????????????????

La doctora Emma Nelson creu que tenir els anulars més llargs, significa haver estat exposat a uns nivells de testosterona més elevats dins de l’úter, la qual cosa es tradueix en: més agressivitat, més potència sexual, més propensió a les infidelitats, bones qualitats deportives, i un llarg etcètera, mentre que tenir el dit índex més llarg vol dir tenir uns nivells de testosterona més baixos, ser més “afeminat”, i una de les coses de ser afeminat és no fer tant el salt (o això diuen), entre moltes altres coses.

I QUÈ HI TÉ A VEURE AMB L’EXTINCIÓ????

L’autora diu que com que els neandertals no devien practicar la monogàmia, i els moderns segurament sí, això potser suposava una diferència de comportament social important i avantatjosa (a favor dels moderns, és clar), no se sap perquè, però vaja, resumint podem dir que els neandertals amb la seva poligàmia es van acabar extingint.

PERÒ... AIXÒ ÉS SERIÓS?!?!?!?!?!?!?

Home... si tenim en compte que a l’estudi hi han participat... 2 neandertals i 1 afarensis, amb unes dades empíriques més aviat escasses pel que fa a llargada dels dits i la seva relació amb la poli/monogàmia i si tenim en compte que les llargades dels dits són altament variables en els moderns, la conclusió més immediata, palpable, tangible, evident, és que és una mostra molt, massa, excessivament petitíííííííííssima amb unes dades que semblen extretes d’una pàgina web de bruixeria.

Tot això és massa poc com per poder generalitzar-ho al comportament social de dues espècies extingides (neandertals i afarensis) i a més a més intentar explicar l’extinció de la primera.

No és la primera vegada que es publiquen estudis seriosos? sobre la llargada d’aquests dos dits i la seva relació amb malalties mentals, cardiovasculars, òssies, qualitats esportives, comportament general, coeficient intel·lectual i fins i tot orientació sexual."

Ara parlant seriosament: què entenem per infidelitat? Per què no pot ser infidel algú que té fantasies sexuals amb neandertals, encara que només siguin en somnis o en moments molt estressants, i deixa de banda la seva parella moderna? Per què no es pot considerar infidel algú que encara que no mantingui una relació sexual, fa coses d'amagat de la seva parella o amistat íntima? Per què no es pot considerar infidelitat quan algú comença a confiar més en un desconegut que en un amic de tota la vida, perquè l'amistat pot estar passant per un moment baix, exactament igual que pot passar en una relació de parella?

Qui no ha practicat o ha estat a punt de dur a terme alguna de les accions i pensaments anteriors en algun moment de la seva vida? Entesos.

Quin dret tenim de titllar els neandertals d'infidels i d'agressius, i nosaltres de més "civilitzats" només perquè mirant-los els dits creiem que ells es feien més el salt? Quantes vegades el faríem nosaltres el salt, si poguéssim? Quina credibilitat té aquest estudi?

Amb notícies com aquesta, torna a quedar clar que tots venim d'aquells primats infidels i agressius que tant criminalitzem. De fet, en som la representació més fidel.







4 comentaris:

  1. Me estado riendo un buen rato con un comentario del twitter de Paleofreak al respecto y, luego, con el artículo en sí.

    ResponElimina
  2. El Paleofreak ha comentat aquesta "notícia"?

    No ho he sabut trobar al seu blog, si tens l'enllaç me'l podries passar? Jo també vull riure una estoneta :D

    ResponElimina
  3. bueno, ha sido sólo el tipico comentario corto de twitter

    http://twitter.com/paleofreak

    ResponElimina
  4. Realment, per més bo que sigui el comentari, la notícia feia (fa) molta més gràcia. Quin nivellàs aquesta premsa! Avui ja he estat llegint que els neandertals eren molt promiscus i practicaven sexe indiscriminat a tota hora. La gent s'ha tornat definitivament boja.

    En Hawks també hi ha dit la seva:

    Titular del "Telegraph": "Neanderthals really were sex-obsessed thugs"

    Hawks: Uhhh..."So easy a caveman could do it?"

    Ho afegiré a la llista de frases divertides :)

    ResponElimina