Els autors han intentat calcular l'edat d'aquestes variacions associades a la pell clara, i han trobat que el primer gen, KITLG, va començar a acumular variacions fa 30.000 anys, i que aquestes variacions són compartides entre europeus i asiàtics de l'est. En canvi, els altres 3 gens mostren evidència de selecció positiva en europeus bastant després, concretament fa entre 11.000 i 19.000 anys, segons han calculat els autors.
Aquestes edats són una mica més antigues que els 6.000-12.000 anys calculats en un altre estudi que es va fer sobre la pell clara. Tot i així, en cas de ser certes, les xifres indiquen que l'evolució de la pell clara va començar bastant després de la sortida d'Àfrica (+60.000 anys). La pell clara mostra una correlació elevada amb la latitud -hi ha excepcions, però- perquè permet la correcta absorció de llum U.V., necessària per la síntesi de vitamina D, una proteïna essencial, sense la qual ens veuríem obligats a consumir quantitats industrials de peix i marisc per evitar patir raquitisme.
Els autors pensen que aquestes edats, que corresponen més o menys al final del paleolític superior, concretament al període Magdalenià, indiquen increments de la població en aquest període, que haurien permès l'acumulació de variants gèniques avantatjoses.
Font: The timing of pigmentation lightening in Europeans
No me creo nada. Y menos si está oculto en un coto de pago.
ResponEliminaEs difícil creerse-lo, porque cada estudio te da una cifra distinta. Además, también se hace difícil pensar que los HAM habrían vivido unos 40.000 años años "oscuros" en altas latitudes después de la salida de África. Sólo tiene sentido si se hubieran mantenido viviendo en latitudes bajas, como el sur de la India, Indonesia, Arabia, etc, donde hoy en día encontramos gente con la piel muy oscura.
ResponElimina