diumenge, 22 de juliol del 2012

Últim post que dedico al clonatge neandertal

Ja en tinc prou.


Ara que han prohibit fumar als llocs públics, sembla com si els editors o com coi es diguin aquells que escriuen articles als diaris s'haguessin tret de sota el barret una sèrie d'idees malèvoles per atraure com sigui l'atenció del lector.

El clonatge neandertal és una d'aquestes idees malèvoles. Ja fa almenys tres anys que és un no parar: Jurassik Park IV, millorar l'espècie, Jerusalem II: el retorn del Messies, mamuts, racisme sub-específic, lletgisme, el problema de l'orangutana prenyada i els costos ara que estem en crisi.


Es pot parlar de moltes coses, especular, tot el que vulgueu. Ara bé: no hi ha res que indiqui que els neandertals podran ser clonats en els propers, com a mínim, 100 anys. Després, cal veure què passarà: la meva bola de cristall em diu que els avenços tecnològics no duraran indefinidament, sinó que d'aquí pocs segles, la població d'humans serà tan gran que els recursos s'acabaran. I llavors, vindran les fruites i verdures, d'aquelles que menjaven els neandertals, regades amb una mica de sang. Però de neandertals, no crec que n'hi arribi a haver. Allò que va dir l'Einstein, que la IV guerra mundial seria amb pals i pedres, ho subscric al 100%.

Quan el tema central és crear una vida humana, empaquetar-la i posar-hi un preu, està bé fer una mica de ficció, pel·lícules si voleu, escriure algun article, comentar-ho amb els amics. I prou. No és convenient anar més enllà com està passant ara, i començar a parlar de temes que no tenen cap sentit, com ara les barreres ètiques: seria ètic clonar-los, sabent que seran més lletjos? I sabent que hi ha milers de nens orfes a tot el món?

La realitat és que a ple segle XXI la clonació no ha avançat gaire. És cert que hi ha científics que hi treballen, però no em direu que hagueu vist mai cap animal clonat en un laboratori passejant-se tranquilament pel carrer. I molt menys un ésser humà. I encara menys si és un neandertal, l'ADN del qual ha estat recuperat d'un troç d'húmer de 50.000 anys, s'ha barrejat amb ADN de ximpanzé i d'humà modern, i aquesta barreja explosiva s'ha fet créixer dins del ventre d'una orangutana.

Ni s'ha vist mai, ni hi ha res que indiqui que la cosa vagi més enllà dels articles que llegim setmana sí, setmana també. Per tant, penso que és estúpid que ens bombardegin constantment amb debats estèrils sobre el que passaria amb aquests neandertals-probeta un cop haguéssin nascut.




4 comentaris:

  1. corregeix, sisplau: "...podran ser clonats en els PROPERS, com a mínim, 100 anys."
    (i, de pas,"...la població d'humans serà TAN gran que…")

    Molt d'acord amb l'article; ja saps quina és la deriva de la informació en l'actual societat de l'espectacle. Ni les revistes científiques escapen de la dictadura numérica de l'audiència. Una petita esborradeta de la frontera entre ciència actual i ciència-ficció, i el mercat s'anima.

    ResponElimina
  2. Primer de tot, benvingut ZYXavier! :)

    El meu cervell em juga sovint aquestes males passades, sobretot un dissabte a les 2:32 de la matinada.

    Necessitaria un corrector ortogràfic, però blogger no en té. M'hi esforço tant com puc, però el tant i el tan sempre m'han costat tant!!

    Fora bromes... ara ho modifico, gràcies per dir-m'ho!

    ResponElimina
  3. A tots ens costa un munt la reconsagrada ortografia. Com diria Miguel Hernández, és " la lata que no cessa".

    Has aconseguit un blog molt agradable de llegir i amb una qualitat poc habitual: hi escrius sovint, el mantens al dia de les novetats, cosa gratificant pels que hi anem passant.
    Ara bé; si el preu de tanta feina és haver d'escriure els posts a les 2:32 de la matinada, potser que afluixis una miconeta. O és que les neandertalerines eren d'hàbits nocturns?.

    ResponElimina
  4. Gràcies per les teves paraules gratificants! :)

    No acostumo a escriure a aquestes hores de la matinada, tot i que a l'estiu normalment escric tard. La raó és que durant el dia fa massa calor i a la nit estic una mica més tranquila.

    Sobre els hàbits de les neandertals... buf, no t'ho sabria dir. Només et puc dir que sembla que els neandertals es llevaven a mitjanit per fer un mos, i que hi ha un gen molt interessant anomenat CLOCK relacionat amb els ritmes circadians que sembla haver introgressat dels neander i té una freqüència molt elevada en europeus (85%). Espero poder contestar millor aquesta pregunta d'aquí uns quants mesos!

    ResponElimina