diumenge, 2 d’octubre del 2011

Els sàpian' VENI, VIDI, VICI al sud-oest francès

La famosa cita d'en Juli Cèsar es podria aplicar també a l'extinció neandertal i l'arribada dels humans moderns al seu territori, si és cert el que diu un article molt recent, que ha estudiat l'arribada del Protoaurinyacià (PA) al sud-oest de França i la seva relació temporal amb les indústries típicament neandertals, com són el Mosterià (M) i el Chatelperronià (CH).



El jaciment estudiat porta el nom de "Les Cottés" i és de gran importància per entendre aquest període, precisament perquè conserva tota la seqüència d'esdeveniments que van des del període en què els neandertals vivien en pau i tranquilitat amb el seu M, fins que van arribar els immigrants africans portant el PA, potser no negres del tot, però si de cames llargues i la barbeta molt punxeguda i poc després de crear el CH, els neandertals van desaparèixer.

Segons la cronologia d'aquesta cova, feta a partir de restes òssies de mamífers, el PA, associat als primers humans moderns, va arribar en aquesta zona fa 39.500 anys, com a mínim. El Chatelperronià de la cova s'ha datat en uns 1.000 anys més antic, però analitzant restes d'altres jaciments escampats per França, es troba una sobreposició entre una indústria i l'altra: això voldria dir que els neandertals encara eren "vius" a l'arribada dels HAM, i a més a més, segons els autors, aquests primers podrien haver estat aculturats pels nouvinguts.



Els autors també han notat que la transició en aquesta àrea del sud-oest francès va ser "ràpida", que no sabem ben bé com interpretar en termes generals, però el que queda clar és que després del PA va vindre l'Aurinyacià, i ja no hi trobem més CH, ni molt menys M. Tot plegat ens indica que els HAM podrien haver estat el factor decisiu de l'extinció neandertal, almenys en aquesta regió.



FONT:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305440311003463

2 comentaris:

  1. He llegit que els arcs superciliars del Neandertals eren una característica sexual que apareixia a la pubertat, com el pèl o la barba, es cert?

    ResponElimina
  2. Els arcs superciliars també es troben en altres espècies d'homínids i australopitecs, encara que la robustesa varia considerablement. En els humans moderns també els trobem, però molt reduïts.

    La seva funció no està clara, i podria ser perfectament el que dius: així es trobaven més sexys. També és possible que els servís de visera :P

    No sé quan els apareixien, el que sé és que sembla que les diferències anatòmiques més característiques ja estaven presents dins del fetus, i diferenciaven neandertals i humans moderns. Això ho he sentit diverses vegades, i en no tenir fetus neandertals, no sé fins a quin punt és veritat.

    ResponElimina