dimecres, 30 de novembre del 2011

Aurinyacià de 41.000 anys a Grècia

Per mi, no es tracta de cap notícia. Descobrir que els moderns (probablement, si creiem que l'Aurinyacià ens indica la seva presència) havien arribat a Grècia fa una mica més de 40.000 anys no és cap gran sorpresa.



Últimament podria semblar que les datacions d'humans moderns a Euràsia occidental s'estan envellint molt, però en realitat no té per què ser així : en el cas del maxil·lar de Kent, caldrà confirmar les noves datacions, que com sabem, són força especulatives. Pel que fa als molars deciduals Uluzzians, cal dir que les dents soles moltes vegades no són suficients per dir a quina espècie pertanyien, i l'Aurinyacià grec de fa 41.000 anys és d'allò més esperable si tenim en compte que els africans ja havien començat la seva expansió des del continent africà, i que s'han trobat jaciments amb aquest tipus d'indústria encara més antics a Europa central i de l'est.

La cova on s'ha trobat aquest aurinyacià, anomenada cova Franchhti, mostra unes dates d'ocupació que coincideixen amb un seguit d'erupcions volcàniques batejades com a "Campagnian Ignimbrite" que molts han relacionat amb l'extinció neandertal, però que de ben segur també va afectar els nostres homenets alts i prims, encara que no aconseguís extingir-los del tot, perquè continuem trobant aurinyacià per tota Euràsia occidental, prova segons els autors, de la gran capacitat de desplaçament d'aquests HAM, que mantenien estrets lligams amb altres assentaments d'altres HAM situats a llarga distància.

Font:

http://antiquity.ac.uk/ant/085/ant0851131.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada