Ho sento. No sabia com titolar aquesta notícia que va sortir fa pocs dies i m'ha semblat que així com a mínim queda més o menys intel·ligible -al cap i a la fi tots els prehistoriòfils ja en deuen haver sentit a parlar-.
I és que els animals de les coves on vivien els nostres estimats "cromanyons" sempre ens han atret l'atenció d'una manera o d'una altra, i també cal dir, és clar, que són una font important d'ingressos que recauda ben alegrement l'estat francès.
Precisament me n'acabo d'assabentar que acaba de sortir una pel·lícula sobre aquestes *meravelloses* coves, "The Cave of Forgotten Dreams". M'estalvio llegir cap crítica; de moment sembla ser que no hi sortiran neandertals: ja és bon senyal.
Auel també va dedicar més de 700 pàgines a parlar d'aquestes coves "sagrades", que com sabem, estan plenes de tot tipus de fauna salvatge i d'escenes de caça, tot i que ocasionalment també de patates, plàtans, faves, kiwis, cogombres, melons i altres fruites exòtiques que els homes prehistòrics també assaborien amb molt de gust (per a més detalls veure "Per fi he practictat el sexe social, i com m'ha agradat!").
Un dubte que tenien certs desconfiats amb l'autenticitat de les pintures, és si aquell bestiari era real o bé els prehistòrics abans de pintar la paret s'empassaven una bona ració de bolets al·lucinògens que els feien perdre el món de vista.
Doncs bé, segons l'ADN, sembla que no: els homes prehistòrics eren ben conscients quan pintaven les parets de la cova, i a més a més, pintaven tot allò que veien d'una manera molt realista. S'ha pogut determinar analtizant mostres d'ADN de cavalls que van viure en aquella època: la majoria sembla ser que eren marrons i negres, però a coves com les de Pech Merle, al sud de França, també hi surten cavalls blancs amb taques negres.
L'existència d'aquests cavalls blancs tacats s'havia posat en dubte fins que s'ha analitzat l'ADN de 31 cavalls d'arreu d'Europa. Sis d'aquests cavalls tenien una mutació responsable del color tacat, que vol dir que existien en aquella època, i no eren pas cap invenció dels humans.
Font:
http://articles.boston.com/2011-11-07/news/30370534_1_chauvet-cave-horses-dna-study
Uau! La mutacio del cavall de la Pipi ja existia al paleolitic???? QUina passada!! Pero sembla extrany... no tinc clar que sigui un patro gaire disruptiu, a mi com a depredador em cridaria bastant l'atencio! Segur que no els domesticaven al paleolitic oi? A banda d'Ayla vull dir...
ResponEliminapd: No diuen les edats d'aquests suposats cavalls prehistorics!...
Sí, sembla que sí que existia aquesta mutació!
ResponElimina"no tinc clar que sigui un patro gaire disruptiu, a mi com a depredador em cridaria bastant l'atencio! "
No sé què dir... si els cavalls utilitzaven el camuflatge i vivien al mig del bosc, el de la "Pipi" sí que cridaria l'atenció als llops, però s ivivien a camp obert i n'hi havia de tots colors, suposo que als depredadors els hi era igual, o fins i tot podien evitar el cavall tacat perquè potser es pensaven que tenia la verola xD ara seriosament: la majoria de mamífers no distingeixen els colors tant bé com nosaltres, i els és bastant indiferent si el cavall és pèl-roig o negre.
"pd: No diuen les edats d'aquests suposats cavalls prehistorics!... "
Sí que ho deuen dir, però a l'estudi, que és de pagamament :( suposo que deuen tenir més o menys la mateixa edat de la cova, no?
http://www.pnas.org/content/early/2011/11/02/1108982108