El nord d'Àfrica és un indret del planeta força abandonat pels antropòlegs, però no pas pel seu objecte d'estudi: els homínids.
Hominids de tot tipus, des del més tendre erectus fins al sàpiens més recent, podrien haver escalat l'Atlas. La indústria lítica que ens han llegat els homínids d'aquesta part del planeta també és abundant i variada, i les hipòtesis per explicar-ne l'aparició, aculturament i expansió són també d'allò més nombroses.
Per tant, que ara hagi aparegut un incisiu a Ulad Hamida 1 (Casablanca), la zona arqueològica on s'ha trobat, i hagi estat datat en 450.000 anys, no ens hauria de sorprendre massa. L'arqueòleg Abderrahim Mohib ha calculat l'edat de l'incisiu amb un "mètode radiomètric", que no sabem si inclou el polèmic C14 o no.
Desgraciadament, un incisiu ens diu poca cosa de l'espècie a la qual pertanyia l'homínid, però per l'edat ja s'ha especulat que es podria tractar d'Homo rodhesiensis, que per alguns representaria l'avantpassat més recent dels humans moderns. De fet, des de l'any 1972 en aquesta cova ja s'hi han anat trobant més dents i maxil·lars d'aquests arcaics.
Fonts:
http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=1008963
http://forwhattheywereweare.blogspot.com/2011/11/echoes-from-past-nov-24.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada