divendres, 6 de gener del 2012

El primer europeu: comentaris, queixes, dubtes...

L'estrena d'un documental sobre evolució humana és una cosa que certament no passa cada dia. El que s'ha emès avui, dia 6 de gener de 2012 a les 22:06 a TV2 portava el títol de "En busca del primer europeo" és certament singular.



En primer lloc, els dos protagonistes: l'Eudald i un noi d'aspecte informal, tafaner, despistat i bastant desconcertat -aquest ens representava a l'audiència sencera- que li anava fent preguntes del tipus "escolta Eudald, i un termiter què és?" "però Eudald, i per què es van esperar 500.000 anys a anar cap a Europa un cop a Dmanisi?" "però aquests antecessors ja parlaven Eudald?" "però si neandertals i sapiens van coexistir 10.000 anys, potser es van trobar no? I es van conèixer?" i semblants.

Els rumors no enganyaven: la fotografia és maca, i l'Eudald sempre en té alguna per fer-nos riure, ja sigui ensenyant-nos pèsols florits, menjant formigues del termiter tal com ho feien els mateixos afarensis fa més de 3,5 milions d'anys, i presentar-nos la indústria lítica d'aquesta manera (agafa dues eines) i diu: d'aquí fins aquí han hagut de passar 3,5 milions d'anys (agafa un ipod i una eina de l'època del magdalenià) i d'aquí a aquí, 15.000 anys. Sempre únic, amb l'Eudald no ens avorririem mai!

Carles Lalueza hi surt, efectivament, però 30 segons: explica el 2%, ensenya una pantalla amb muntanyetes de colors incomprensible pel nostre jove co-protagonista i l'audiència en general, i s'ha acabat la funció.

En general, però, força bé, sobretot a la part pre-sàpiens; després les coses s'han començat a complicar: l'inici de l'Homo sapiens ha començat, com no podia ser de cap altra manera, entremig d'un campament de bosquimans, enfeinats amb les seves tasques quotidianes, com ara la caça i recol·lecció, dels quals en deien coses com ara "són els representats més propers als primers Homo sapiens, és a dir, els seus avantpassats són els nostres" "viuen en aquesta regió des de fa més de 100.000 anys". Penso que si els bosquimans cobressin les visites de tots els guionistes de documentals d'evolució humana, no els caldria pas anar a caçar ni a collir res.

Després el nostre jove aprenent ha fet la següent pregunta "però, què és el que ens feia diferents dels neandertals"? I ha obtingut com a resposta... les pintures d'Altamira!! perquè "el simbolisme és una característica única que l'Homo sapiens" (callo perquè la diria massa grossa).



Finalment, el documental ha acabat ensenyant europeus passejant pel carrer i arribant a la següent conclusió "fa 3.5 milions d'anys es va iniciar un procés que ha culminat amb nosaltres". No senyors, no, no ha culminat en res!!! No som millors que els habilis, no som més perfectes, no som superiors a ells... però posats a parlar de punts culminants, cal confessar que si n'hi va haver algun, aquest va ser fa 30.000 anys; actualment estem en "caiguda lliure", o sinó què significa aquesta pèrdua del 10% en volum cerebral? Ah, que d'això ja no interessa parlar-ne!

Resumint: el trobo un documental ben parit, entretingut, fotografia maquíssima, Eudald original com sempre, però excessivament eurocèntric (s'oblida de la resta del món i es centra exclusivament en els europeus) i poc innovador en els temes de sempre.

5 comentaris:

  1. Ha estat un gran documental. Només m'ha sobtat que no aparegui ni mencionat l'erectus (la nissaga d'hominids de més èxit fins el moment)

    ResponElimina
  2. A mi lo que más me ha gustado del documental es la aparición de Jordi Agustí hablando sobre Homo Georgicus, y recordandonos que hace 1,8 millones de años, los seres humanos tenían unos principios morales, de solidaridad, con sus compañeros, al cuidar de un anciano que carecía de dientes y no hubiera podido sobrevivir sin la ayuda de los demás. En este sentido parece que hemos involucionado a tenor de las barbaridades que estamos viendo últimamente con la seguridad social, con las trabas que se les ha puesto en diversos lugares de la península iberica a muchas personas...pero no me quiero desviar del tema...

    ""però posats a parlar de punts culminants, cal confessar que si n'hi va haver algun, aquest va ser fa 30.000 anys; actualment estem en "caiguda lliure", o sinó què significa aquesta pèrdua del 10% en volum cerebral"

    Totalmente de acuerdo, yo siempre he creído que las gentes del paleolítico superior eran más inteligentes, libres, solidarios y abiertos de mente que los humanos actuales.

    Un saludo!!

    ResponElimina
  3. Hola J M C R, benvingut!

    "Només m'ha sobtat que no aparegui ni mencionat l'erectus (la nissaga d'hominids de més èxit fins el moment) "

    Era un documental centrat en Europa (sobretot España) territori on els erectus no hi van viure mai. Molts els hem trobat a faltar :)

    Hola David!

    "A mi lo que más me ha gustado del documental es la aparición de Jordi Agustí hablando sobre Homo Georgicus, y recordandonos que hace 1,8 millones de años, los seres humanos tenían unos principios morales, de solidaridad, con sus compañeros, al cuidar de un anciano que carecía de dientes y no hubiera podido sobrevivir sin la ayuda de los demás. "

    Sí, ha estado muy bien, en general todos los expertos que han salido han explicado bien. A mi no me sorprende mucho esta solidaridad, los chimpancés (sobretodo bonobos) también se ayudan dentro de los miembros de un mismo clan: al fin y al cabo salen todos beneficiados, porque el mayor es el que tiene más conocimientos.


    "Totalmente de acuerdo, yo siempre he creído que las gentes del paleolítico superior eran más inteligentes, libres, solidarios y abiertos de mente que los humanos actuales."

    Bueno tampoco nos pasemos jeje. Los novelistas como Jean M. Auel idealizan mucho el paleolítico, sin embargo hay que recordar las estatuillas que hacían, donde representaban a las mujeres gordas, desnudas y sin cara.

    Yo creo que en algunos temas sí que eran más versátiles, sobretodo a la hora de interaccionar con otros grupos para pedirles favores. Pero también me imagino a las mujeres pariendo con 14 años y sin poder quejarse. Seguramente también eran más felices, pero morían por cosas que hoy superamos facilmente, y claro, no hay que olvidar que no todos eran como los modelitos que salen en los docus: en esa época no existían tratamientos para estar más "guapo" (a parte de las pinturas).

    Saludos!

    ResponElimina
  4. He estat buscant si ja estava penjat a TVE a la carta, però de moment l'últim documental penjat és de fa un mes. Si ho voleu mirar hauria d'estar a :
    http://www.rtve.es/alacarta/videos/el-documental/

    ResponElimina
  5. Hola SnowTDM,

    No l'han penjat em sembla: l'últim és del dia 16 de desembre. Amb les vacances de nadal i tal s'ho deuen prendre amb calma xD

    ResponElimina