dilluns, 16 de gener del 2012

Híbrids, pedigrís, la llei de Haldane i altres parides

Fa pocs dies em vaig trobar un estudi molt divertit al correu. De tant divertit, gairebé ni me'l vaig mirar, perquè ja sabia de què anava: ja l'havia llegit fa molt de temps. Però com que aquest cop l'estudi s'havia normalitzat és a dir, venia amb una imatge que ho explicava tot i els postulats estaven ordenats en diferents paràgrafs, he decidit finalment dedicar-li 10 minuts del meu temps. Aquí hi tenim el pedigrí:




(Nota important: els quadrats representen mascles i les rodones, femelles). I ara, les presentacions: a l'imatge de més amunt hi tenim una família neandertal i una d'humans moderns, anomenats col·loquialment Homo sapiens. A la part de la dreta, a les figures de color blau, hi tenim l'avi Mog-ur que es casa amb l'àvia Iza i tenen en Broud, l'Ao i l'Uba. L'Uba, molt atrevida, estableix relació amb un homenet fosc i prim (família de color blanc) i malgrat totes les esperances posades, el matrimoni no produeix fruits.

Ara ens n'anem cap a la meitat esquerra: aquí hi tenim la nostra família neandertal amb una petita variació: aquest cop serà l'Ao qui intenti maridar-se amb els estranys, desposant una princesa africana de nom Aki. I aquest cop les llavors de l'Ao sí que donaran fruits: en total, 6 nenes i 1 nen sans i estalvis.

QUÈ REPRESENTA TOT AQUEST ROTLLO?

En realitat la meva intenció era explicar la llei de Haldane, segons la qual només els mascles neandertals i les femelles modernes podien tenir fills: la llei de Haldane és molt incòmoda, però ens va bé per explicar per què no hi ha ADNmt neandertal a les poblacions modernes: perquè tots els Lagars Velhos eren fruit d'encreuaments de mare moderna i pare neandertal: l'altra combinació no generava fills fèrtils, per motius desconeguts.

En paraules dels autors: Considering that Neanderthals were robust and humans were in comparison gracile, male Nean-derthals may have had le droit de seigneur in any matings.

Em sembla que ja no cal que expliqui res més...


Estudi (jutjeu-lo vosaltres mateixos): http://www.hypothesisjournal.com/?p=932

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada